ZMIJA BLED KAO KRPA U HAGU: Razumem optužbe, ali ih ne priznajem, nisam kriv! KRVNIKU SMETA ŠTO MORA DA NOSI LISICE (FOTO)
Foto: Printscreen

TAČI ostaje u pritvoru

ZMIJA BLED KAO KRPA U HAGU: Razumem optužbe, ali ih ne priznajem, nisam kriv! KRVNIKU SMETA ŠTO MORA DA NOSI LISICE (FOTO)

Politika -

Nekadašnji predsednik lažne države Kosova i jedan od osnivača terorističke OVK Hašim Tači danas se prvi put pojavio pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Ročištu prisustvuju njegov branilac Denis Hoper i specijalizovani tužilac Kosova Džek Smit sa pomoćnicima.

Tok suđenja

Na početku ročišta sudija za prethodni postupak Nikolas Giju dozvolio je sudskom fotografu da slika Tačija na optuženičkoj klupi, ali sa napomenom da ga ne slika zajedno sa sudskim stražarima.

foto: Printscreen

Tači u sudnici sedi bez zaštitne maske. Njegov branilac Hoper je na početku ročišta rekao da nije imao vremena za pripremanje odbrane i da mu nije jasno zašto sud postupa na ovakav način.

Nakon proceduralne provere identiteta Tači je potvrdio da je primio redigovanu optužnicu. Nakon toga je predstavnik tužilaštva pročitao sve tačke optužnice i dela za koje se tereti Tači.

U optužnici nisu navedena imena žrtava, ali su opisani događaji koji su pratili pritvaranja u 13 logora OVK na Kosovu i dva na severu Albanije i to u Kukešu i Hasu. Na KiM su pomenuti logori u Ðakovici, Gnjilanu, Kačaniku, Lipljanu, Mališevu, Novom Brdu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Orahovcu, Srbici, Suvoj Reci i Vitini, gde su pripadnici OVK mučili i ubijali Srbe, Albance, Rome i druge.

U optužnici nisu pomenuti "Žuta kuća" i trgovina organima na severu Albanije koji su inicirali osnivanje Specijalizovanog tužilaštva nakon što su opisani u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

foto: Printscreen

- Razumeo sam optužbe koje su pročitane - rekao je potom Tači.

Sudija ga je upitao da li želi da se izjasni o tačkama optužnice.

- Optužnica je potpuno neosnovana. Nisam kriv ni po jednoj tački - rekao je Tači.

Hoper je potom ukazao da odbrana nije u ravnopravnom položaju jer mnogi advokati iz Tačijevog tima ne mogu da prisustvuju rošištu zbog pandemije korona virusa.

- Gde se nalaze optužbe o krađi ljudskih organa i Žutoj kući koje su bile ključne za osnivanje ovog suda - upitao je Hoper i dodao da će se odbrana energično boriti protiv tih navoda.

Hoper je rekao i da mu nije jasno zašto tužilaštvo traži da Tači ostane u pritvoru i najavio da će za nekoliko nedelja zatražiti privremeno oslobađanje.

foto: Printscreen

Tačijev advokat se žalio i na proceduru prema kojoj se optuženi uvodi u sudnicu sa lisicama na rukama.

- On nije čovek za kog je takvo postupanje potrebno - rekao je Hoper.

Sudija Giju nije uvažio zahtev odbrane da se Tači u sudnicu dovodi bez lisica.

- Nema posebnog tretmana za vašeg klijenta. To je postupak koji primenjujemo na svaku osobu koja dođe u sudnicu - rekao je Giju.

Donedavni predsednik lažne države Kosova ostaće u pritvoru do daljeg mada ga je sudija podučio da ima pravo da traži puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode.

Uhapšen 5. novembra

Hašim Tači je uhapšen u Prištini i transportovan u Hag u pritvorsku jedinicu 5. novembra.

Optužnica tereti Tačija zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu odgovaraće i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i Metohiji i severu Albanije u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka pored ostalog se terete za 98 ubistava i 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.

Prethodno je pred sud izveden jedan od članova glavnog štaba i portparol OVK Jakup Krasnići.

Naveo je da se oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

- Ja nisam kriminalac, ja sam intelektualac, završio sam visoke škole i bio profesor. Bio sam prisiljen da se borim za slobodu Kosova. Nisam nikome naneo nepravdu - rekao je Krasnići.

(Kurir.rs/Foto:Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track