parlamentarci u klupamA

SKUPŠTINA DANAS O BUDŽETU: Ministar Mali obrazlaže predlog rebalansa POGLEDAJTE DOLAZAK POSLANIKA (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su jutros u 10 sati raspravu o rebalansu budžeta za 2020. godinu.

Skupština Srbije počela je sednicu postavljanjem poslaničkih pitanja a potom je u salu došao i ministar finansija Siniša Mali koji danas pred poslanicima obrazlaže predloženi rebalans budžeta.

Naime, Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da deficit od 483 milijarde dinara predviđen rebalansom budžeta za 2020. apsolutno ne ugrožava makroekonomsku stabilnost.

Obrazlažući predloženi rebalans budžeta za 2020. u Skupštini Srbije, Mali je rekao da učešće javnog duga u BDP-u neće preći 60 odsto. "To znači da smo apsolutno u stabilnom finansijskom pložaju. Imamo najmanji pad u Evropi i to govori koliko su bile opravdane mere koje smo primenili", naveo je Mali. On je rekao da je rebalansom budžeta, drugim po redu u ovoj godini, osim završetka i opremljanja dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu za šta je predviđeno devet milijardi, planirano i ulaganje u druge zdravstvene ustanove.

Mali: Deficit budžeta ne ugrožava makoekonomsku stabilnost

Mali je rekao danas da deficit od 483 milijarde dinara predviđen rebalansom budžeta za 2020. apsolutno ne ugrožava makroekonomsku stabilnost. Obrazlazući predloženi rebalans budžeta za 2020. u Skupštini Srbije, Mali je rekao da učešće javnog duga u BDP-u neće preći 60 odsto.

"To znači da smo apsolutno u stabilnom finansijskom pložaju. Imamo najmanji pad u Evropi i to govori koliko su bile opravdane mere koje smo primenili", naveo je Mali. On je rekao da je rebalansom budžeta, drugim po redu u ovoj godini, osim završetka i opremljanja dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu za šta je predviđeno devet milijardi, planirano i ulaganje u druge zdravstvene ustanove. Tako je naveo ulaganja u Institut za majku i dete, GAK "Narodni front", "Tiršovu", Institut za infektivne i tropske bolesti, ali i opšte bolnice i domove zdrvlja širom Srbije.

Ministar finansija je rekao da je rebalans budžeta usmeren na dodatno ojačavanje kapaciteta u zdravstvu kako bismo se na pravi način izborili sa epidemijom korona virusa. Pozvao je poslanike da podrže taj vladin predlog i isplatu 10.000 evra jednokratne pomoći za zaposlene u zdravstvu kao podršku za predani rad u uslovima borbe protiv korona virusa.

Tako je naveo ulaganja u Institut za majku i dete, GAK "Narodni front", "Tiršovu", Institut za infektivne i tropske bolesti, ali i opšte bolnice i domove zdrvlja širom Srbije. Ministar finansija je rekao da je rebalans budžeta usmeren na dodatno ojačavanje kapaciteta u zdravstvu kako bismo se na pravi način izborili sa epidemijom korona virusa. Pozvao je poslanike da podrže taj vladin predlog i isplatu 10.000 evra jednokratne pomoći za zaposlene u zdravstvu kao podršku za predani rad u uslovima borbe protiv korona virusa.

Poslanička pitanja

Skupština Srbije počela je sednicu postavljanjem poslaničkih pitanja, pa je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pitao Ministarstvo kulture i Savet REM da li će i kakve korake preduzeti da zaštite od "medijskog linča" sve one koji, kako kaže, misle drugačije od politike Dragana Đilasa.

Marković je u danu za postavljanje poslaničkih pitanja u parlamentu kazao da su se istakli razni u napadu na predsednika Aleksandra Vučića zato što je išao na sahranu Mitropolita Amfilohija.

- Bukvalno ga napadaju zato što postoji. Da nije otišao na sahranu napali bi ga i zbog toga, rekao je Marković. On je dodao da je bilo napada i na Vučićevu porodicu, a da su ti koji ga napadaju "zaboravili" da pomenu "najvećeg tajkuna" koji je zaradio 619 miliona evra.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pitao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da li će Srbija proširiti saradnju sa drugim zemljama regiona po modelu kako je to juče učinjeno sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Milićević je podsetio da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale memorandum o borbi protiv korone i da je najavljeno formiranje posebnog tima i zajedničkog sekretarijata.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče na skupštinskom Odboru za finansije da su predloženim rebalansom predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara (8, 75 odsto), kao i negativna stopa rasta od jedan odsto.

On je naveo da rebalans obuhvata sve kapitalne investicije, kao i planiranu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru, od izgradnje kovid bolnica, ulaganje u rekonstrukciju bolnica, do nabavke opreme...

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ranije je rekao da će vreme za raspravu biti duplirano i da će se o amandmanima raspravljati u četvrtak, kada se očekuje i usvajanje rebalansa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track