URS: DS kriv za pad kreditnog rejtinga, sad pere ruke

Nastavlja se rat saopštenjima

URS: DS kriv za pad kreditnog rejtinga, sad pere ruke

Politika -
Već u prvoj rečenici izveštaja "Standard and Pursa" navodi se da je do povećanja fiskalnog i spoljnog deficita Srbije došlo u prvoj polovini godine, saopštio URS

BEOGRAD - Ujedinjeni regioni Srbije (URS) saopštili su večeras da Demokratska stranka (DS) na skandalozan način pokušava da opere ruke od odgovornosti za pad kreditnog rejtinga zemlje.

"Već u prvoj rečenici izveštaja "Standard and Pursa" navodi se da je do povećanja fiskalnog i spoljnog deficita Srbije došlo u prvoj polovini godine. Do toga je došlo zbog lošeg vođenja finansija i cele države od strane DS-a", navodi se u saopštenju URS. URS je optužio Demokratsku stranku da je uništila stanje i kredibilitet javnih finanija u Srbiji, uz ocenu da su upravo ogroman dug i visoki deficit budžeta glavni uzroci pada kreditnog rejtinga.

DS je negirao večeras da je Srbiji snižen kreditni rejting zbog prethodne Vlade i ocenio da je to posledica "neodgovornih i stručno neutemeljenih izjava sadašnjih zvaničnika da je država pred bankrotom". DS je pozvala Dinkića da prestane da, kako se navodi, "konstantnim iznošenjem neistina prikriva sopstvenu odgovornost za ekonomsku i finansijsku situaciju" i dodao da je ključni razlog za povećanje deficita Zakona o decentralizaciji, "koji je projekat Mlađana Dinkića, zbog kojeg je deficit porastao za 30 milijardi".

URS je ocenio da tvrdnja da je deficit porastao zbog decentralizacije pokazuje da Demokratska stranka ne razume ni decentralizaciju, ni javne finansije, ni strukturu budžeta. "Decentralizacija je proces, fiskalna decentralizacija je samo jedan od elemenata. Ujedinjeni regioni Srbije ponosni su što su gradovima i opštinama vratili novac i imovinu. Nije taj novac otišao na Mars, nego u čitavu Srbiju", poručili su iz URS-a, uz ocenu da je partokratsko i centralističko upravljanje odlika Demokratske stranke.

URS navodi da je Mlađan Dinkić 2006. godine, kada se povukao s pozicije ministra finansija, ostavio suficit od 2 odsto u državnoj kasi, a sada, kada se vratio u Ministarstvo finansija, zatekao je manjak od preko 7 odsto i javni dug od skoro 55 odsto BDP-a. Ocenjuje se i da je apsurd optuživati novu Vladu, koja funkcioniše tek 10 dana, za stvari koje su posledica neodgovornog upravljanja javnim finansijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track