NOVI KOMANDANT KFORA PREUZEO DUŽNOST: Italijanski general na čelu misije međunarodnih snaga na KiM
Foto: Youtube printscreen

risi otišao

NOVI KOMANDANT KFORA PREUZEO DUŽNOST: Italijanski general na čelu misije međunarodnih snaga na KiM

Politika -

Italijanski general-major Franko Federiči novi je komandant Kfora pošto je preuzeo dužnost od general-majora Mikelea Risija.

Odlazeći komandant Risi je rekao da je od izbijanja pandemije kovid-19 Kfor redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu i Metohiji, usvojivši sve preventivne mere koje preporučuje SZO, kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima služe.

Kfor je, navodi se, doprineo lokalnom odgovoru na kovid-19 donacijom opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama na Kosovu i olakšavanjem isporuke pomoći od strane zemalja NATO-a i partnera.

Pomoć je pružena na nepristrasan način svim zajednicama na Kosovu, takođe i kroz brojne projekte u oblasti obrazovanja, naveo je Risi.

Tokom mandata generala Risija, Kfor je ojačao saradnju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. U isto vreme NATO misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog, navodi se u saopštenju Kfora.

Risi je ukazao na svoju ulogu u aranžmanu koji je omogućio ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando, a čiji je cilj unapređivanje odnosa među zajednicama kroz zaštitu verskog kulturnog nasleđa i jačanje ekonomskog razvoja u opštini Dečane i regiona.

Admiral Robert P. Berk, komandant NATO komande združenih snaga u Napulju, zahvalio se general-majoru Risiju na važnim rezultatima i poželeo dobrodošlicu generalu Federičiju.

- Ne bih mogao biti ponosniji na naporni rad Kfora. Danas je Kosovo sigurnije i stabilnije nego kad je započela naša misija. Želim da zahvalim svakom od vas na izuzetnom dostignuću. Ovo je timski rad i naporan rad koji se isplati - rekao je admiral Berk.

Prilikom primopredaje dužnosti Federiči je izjavio da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora i dao je svoju prvu izjavu.

- Veoma cenim timski rad i jedinstvo i naglasiću da je zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh naše misije, ne samo u okviru Kfora već i kod drugih međunarodnih organizacije i institucija na Kosova - rekao je novi komandant Kfora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track