OGLASIO SE TUŽILAC VILIJAMSON: Nije kasno za suđenje Tačiju i Veseljiju, slično je bilo za nacističke stražare i Crvene Kmere
Foto: Profimedia

optužnica potvrdila nalaze istrage

OGLASIO SE TUŽILAC VILIJAMSON: Nije kasno za suđenje Tačiju i Veseljiju, slično je bilo za nacističke stražare i Crvene Kmere

Politika -

Nekadašnji tužilac Euleksa Klint Vilijamson, koji je istraživao zločine na KiM i trgovinu organima, izjavio je za albansku televiziju ORA da je čitajući optužnicu protiv lidera terorističke OVK video da sadrži informacije slične onima za koje je mislio da će ih dokazi pokazati u vreme kad je dao početnu izjavu o istražnim nalazima iz istrage 2014. godine.

Vilijamson je naglasio da je to potvrda rada kad je bio glavni tužilac istražne radne grupe, ali je ipak dodao da je važno reći da se u ovom trenutku optužbe moraju dokazati na sudu i da će optuženi imati priliku da iznesu svoju odbranu.

Moguće je pronaći dokaze

Na pitanje da li je prekasno za suđenje, jer su prošle 22 godine od rata, Vilijamson je naglasio da je dugo trebalo da se dođe do ove tačke na kojoj smo sada i da zato niko nije sretan.

- Često smo viđali slučajeve koji uključuju optužbe za ratne zločine kojima su potrebne godine i godine da bi se predmeti sudili. To smo videli kod stražara nacističkih kampova koji su završili u emigraciji u Sjedinjenim Državama ili drugim evropskim zemljama. Ove osobe nisu procesuirane decenijama nakon počinjenih zločina. Za Crvene Kmere u Kambodži postupak je započeo više od 30 godina nakon počinjenih zločina. Nažalost, prirodi ovih vrsta zločina treba vreme za istraživanje, a često pristup dokazima pre svega zavisi o političkoj volji da se krene napred - objašnjava Vilijamson.

Nekadašnji tužilac je potvrdio da je moguće istražiti i pronaći dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti nakon što su prošle dve decenije od rata.

Dokazi za "Žutu kuću"

Vilijamson kaže da će sudije saslušati dokaze i proceniće da li su verodostojni, a na kraju će odlučiti hoće li verovati svedoku ili ne.

Za albansku televiziju takođe je govorio o "Žutoj kući" i poručio da će tužilac tokom suđenja izneti prikupljene dokaze. Rekao je da je bio u Albaniji tokom istrage zbog optužbi, ali da nikada nije bio u "Žutoj kući".

- Naravno da je moguće. Većina dokaza dolazi iz izjava očevidaca, ali ti dokazi moraju biti u mogućnosti da ih obrade. Potrebni su dodatni dokazi. Ponekad dolaze u obliku dokumenata, a nekad potiču iz video snimaka ili iz otvaranja masovnih grobnica. Mnogo je vrsta dokaza koji se mogu naći nakon 10-20-30 godina. To nije nemoguće učiniti, ali s vremenom sve teže - kaže Vilijamson.

Na pitanje mogu li se optužbe oslanjati samo na svedocima je rekao da će se navodi zasnivati ​​prvenstveno na prikupljenim dokazima.

- Tužioci neće samo uzeti iskaz svedoka i podići optužbe na taj način. Definitivno postoji potreba za saradnjom koja može doći u obliku nekih drugih svedoka koji govore o onome što su videli pa se vidi da li se njihove priče podudaraju. Drugi način je uključivanje dokumentovanih dokaza koji sadrže naredbe izdate u tom periodu. Postoji nekoliko vrsta prikupljenih dokaza koji se mogu koristiti za dokazivanje onoga što govori očevidac. Teško da se optužbe zasnivaju isključivo na svedočenju jednog svedoka - poručio je Vilijamson.

Naglasio je da je važno pogledati koji drugi dokazi podržavaju izvedene dokaze. Ako je svedok svedočio neposredno nakon incidenta, taj je dokaz možda pribavio NATO vojnik ili službenik za ljudska prava koji je prikupljao dokaze. Ako se pronađu drugi elementi koji potkrepljuju svedočenje ono postaje verodostojnije.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track