OTIMAČINA: Srpska imovina na Kosovu vredna 200 milijardi evra! Priština bi to sve da uzme
Foto: Shutterstock

Kosovo i Metohija

OTIMAČINA: Srpska imovina na Kosovu vredna 200 milijardi evra! Priština bi to sve da uzme

Politika -

Ovo pitanje biće među najtežim u briselskim pregovorima. Profesor Ljubodrag Savić kaže da bi sveobuhvatna dokumentacija pokazala da naša država nije tlačila Albance, nego je decenijama ulagala milijarde i razvijala KiM

Raspodela imovine na Kosovu i Metohiji najsloženije je i najteže pitanje koje je tek stavljeno na pregovarački sto u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Unapred se zna da će utvrđivanje čije je šta biti mukotrpan proces i to zato što je polazište Prištine da sve na teritoriji KiM pripada samoproglašenoj državi Kosovo.

Bela knjiga

S druge strane, prema dostupnim podacima, Srbija polaže pravo na oko 60 odsto ukupne površine Kosova, koliko je u vlasništvu Republike Srbije, njenih preduzeća, građana i Srpske pravoslavne crkve. Procenjuje se da Srbija na Kosovu ima imovinu vrednu čak 200 milijardi evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za Kurir da će podela imovine biti težak, ali i izvodljiv posao. Kako napominje, mora se početi od sveobuhvatne dokumentovane evidencije o vlasništvu, ulaganjima, potraživanjima...

- Zna se tu čije je šta. Srbiji treba svojevrsna bela knjiga, da napravi detaljnu evidenciju o tome koliko je decenijama ulagala u Kosovo i izgrađivala ga. Postoji, na primer, podatak da je Kosovo u doba SFRJ, kroz tadašnji fond za razvoj, od ostalih razvijenih republika i pokrajine Vojvodine dobilo 17,5 milijardi dolara. Po međunarodnom ključu, Srbiji pripada 5,5 milijardi dolara. Ne mislim da će se svet rasplakati nad sudbinom naše zemlje, ali će to biti naš argument da Srbija tamo nije tlačila Albance nego je i te kako ulagala. Na zapadu je imovina svetinja i imovinsko stanje ne zastareva - naglašava naš sagovornik.

foto: Vlada Sporčić, Nebojša Mandić, Shutterstock

Zamke Albanaca

Savić ukazuje i na zamke. - Istina je i da se mnogim preduzećima gubi trag, jer su Albanci privatizovali društvena preduzeća tako što su rasprodali sve što je vredno - zgradu i zemljište prebace na novo preduzeće, a potraživanja ostave na staro - kaže on.

Istovremeno, osim nakaradnom privatizacijom, imovina Srbije i njenih građana na KiM se svih ovih godina ugrožava i legalizacijom uzurpatora. Savić podseća da su mnogi Srbi ostali bez krova nad glavom zbog kosovskih zakona koji su dozvolili da se, uz prisustvo dva svedoka, imovina jednostavno otuđi i pripiše Albancima.

Podaci Kancelarije za KiM Čak 58 odsto pokrajine u rukama Srbije i Srba

Podaci Kancelarije za KiM pokazuju da je 58 odsto ukupne površina Kosova, koja iznosi 1.088.699,653 hektara zemljišta, na ovaj ili onaj način u vlasništvu Republike Srbije ili njenih građana. Privatna imovina u vlasništvu Srba i SPC obuhvata 164.644,275 hektara, što je oko 15 odsto teritorije Kosova. Imovina u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih izvan Kosova obuhvata 156.409,497 hektara ili oko 14 odsto teritorije pokrajine, a državna i društvena imovina u vlasništvu Srbije 319.999,271 hektar, odnosno 29 odsto teritorije Kosova.

Uzurpacija

Srbima oteli skoro 30.000 stanova

Broj stanova i komercijalnih objekata na zemljištu Srba i SPC još nije utvrđen, jer su interno raseljeni dostavili zahteve za 29.155 uzurpiranih stanova, a kosovska agencija za imovinu u svom izveštaju navela je samo 951 objekat.

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track