Najnovije vesti

JOAKIM VERN: Jedina opcija koja postoji je ulazak Srbije u EU, ali radi unapređenja života građana
Foto: Shutterstock

Zamenik ambasadora Švedske u Beogradu

JOAKIM VERN: Jedina opcija koja postoji je ulazak Srbije u EU, ali radi unapređenja života građana

Politika

BEOGRAD - Zamenik ambasadora Švedske u Beogradu Joakim Vern izjavio je danas da je jedina opcija koja postoji da Srbija bude do EU i dodao je cilj procesa da unapredi život građana Srbije, a ne da usreći EU, Brisel ili Švedsku.

Glavni cilj pristupanja i posvećenosti vlade Srbije sa kojom mora da se suoči jeste upravo taj bolji život, rekao je Vern na onlajn konferenciji povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije (EK) o Srbiji za 2020 u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština na kojoj je goviro i šef delegacije EU Šem Fabrici.

Zamenik ambasadora je rekao da želi da vidi novi početak, da se unese mnogo više života u proces pristupanja, da se pristupanje unapredi i ubrza.

Iz skandinavskog ugla, kako je dodao, proces pomirenja je veoma važan, kao i jaki susedi, koji se međusobno čine jačim, što bi Švedska želela da vidi i na Balkanu.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorde Staničić izjavio je da su oni kao organizacija uključeni u porces pregovora u tri pregovaracke grupe za poglavlja 5, 22 i 27.

foto: Shutterstock

Staničić je dodao da je SKGO unapredila kominikaciju sa državnim organima nadleznim za pregovore o pristupanju kroz zalaganje za interese lokane samouprave u oblasti živtone sredine, socijalne politike, pravosuđa, osnovih prava, zapošljavanja, poljoprivrede, te da smatraju da učesće mora da se unapredi jer je identifikovano 21 poglavlje značajno za lokalnu samoupravu i lokalnu vlasti.

Prema njegovim rečima, potrebno je otvaranje stalnog dijaloga, a donosioce odluka na lokalnom nivou uključiti u razmatranje pitanja vezanih za proces pristupanja EU kroz regularnu razmenu informacija i konsultacija.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici, koji je detaljno podsetio na izveštaj Evropske komisije, samite u Zagrebu i Sofiji, IPA 3 program, rekao je da je među glavnim ekonomskim planovima EU za Balkan da se poboljša lokalna ekonomija koja trpi posledice zbog korona virusa.

Fabrici je podsetio i da je EU za oporavak privrede donela odluku o pomoći Zapadnom Balkanu vrednu devet milijardi evra u vidu grantova.

"Ekonomija je svuda u padu i zato EK svim članicama daje preporuke kako bi se oporavile zbog mera na koje su bile prinuđena, a koje su negativno uticale na ekonomiju", rekao je Fabrici.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...