BRNABIĆ OČITALA ČELNICIMA OPŠTINA Svakog dana možete da uradite nešto za građane i bez novca IMA ONIH KOJI MISLE DA SU BOGOM DANI
Foto: Twitter Printscreen, SerbianPM

Građani su najvažniji!

BRNABIĆ OČITALA ČELNICIMA OPŠTINA Svakog dana možete da uradite nešto za građane i bez novca IMA ONIH KOJI MISLE DA SU BOGOM DANI

Politika -

Kako je navela, ima i onih koji misle da su "Bogom dani",

BEOGRAD - U Nacionalnoj akademiji za javnu upravu danas su počele prve obuke za čelnike gradova i opština, a premijerka Ana Brnabić je istakla da je cilj efikasnija javna uprava koja je na usluzi građanima.

Brnabić je predsednicima opština i gradonačelnicima poručila da su oni lice države prema građanima i da zato svaki dan treba da pričaju sa njima i javljaju se na telefon.

- Svaki dan možete da uradite nešto za građane i bez novca, istakla je Brnabić.

Premijerka je navela da u Srbiji nikada pre Nacionalne akademije za javnu upravu nije postojala nijedna institucija koja se kontinuirano bavila edukacijom službenika na lokalu i ukazala da je ovo prva generacija gradonačelnika i predsednika opština kojima je na raspolaganju ta obrazovna institucija.

- Akademija će vam pomoći da svi zajedno budemo jedan tim i da delimo viziju kakvu uslugu pružamo našim građanima, navela je Brnabić i dodala da u Srbiji ima preko 50 odsto čelnika opština i gradovima koji se nisu bavili tim poslom, pa čak ni politikom.

Brnabić je kazala da se predsednicima opština i gradonačelnicima daje alat da već sutra mogu da naprave pomake u lokalnoj samoupravi, jer građani su najvažniji.

- Ranije smo čekali po šest meseci kada se izaberu predsednici opština i gradonačelnici da oni nauče svoj posao. Po statistici najveći procenat čelnika su doktori medicine koji treba da nauče nadleznošti lokalne samouprave i kako mogu da poboljšaju život građana, rekla je Brnabić.

Kako je navela, ima i onih koji misle da su "Bogom dani", jer su izabrani za gradonačelnika.

- Drugi važan aspekt akademije jeste da oni dolaze da uče i to automatski menja njihov odnos prema poslu i odgovornost prema građanima, jer razumeju da nisu bogom dani, rekla je Brnabić i istakla da polaže veliku nadu u akademiju.

Ona je objasnila da država ne radi sama u akademiji već je, kaže, pozvala partnere iz civilnog sektora koji mogu da prenesu koji su najveći problemi građana i šta je to što im je najviše potrebno.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović čestitala je predsednicima opština i gradonačelnicima na izboru i izrazila uverenje da će raditi na ostvarivanju strateških planova, te da će se jednako posvetiti svakom pojedincu.

- Vlada Srbije i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu biće vam podrška i partneri u svemu što predstoji u narednom periodu i kada su u pitanju reforme, modernizacija i stvaranje efikasne i modern javne uprave, istakla je Obradović.

Ona je rekla da je važno da čelnici opštima imaju priliku da se upoznaju sa novim tendencijama i da stiču liderske veštine. Poručila je polaznicima da će nakon obuke biti kompletan "paket" i da će moći da rukovode bilo kojim sistemom. Napomenula je da ni ona, kao ni premijerka ne pravi distancu od saradnika i da su joj prvi ljudi gradova i opština "glavni posao".

- Ne možemo da se igramo sa poverenjem građana, naš zajednički zadatak je da državu učinimo efikasnijom, poručila je Obradović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track