SRPSKI POLITIČARI OPRAŠTAJU SE OD PATRIJARHA: Istorija će pokazati koliko je Irinej učinio za Srbiju
Foto: Marina Lopičić

čast im je što su ga poznavali

SRPSKI POLITIČARI OPRAŠTAJU SE OD PATRIJARHA: Istorija će pokazati koliko je Irinej učinio za Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio "jedan i jedinstven".

On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

"Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i anđeli čuvaju u carstvu nebeskom", napisao je Vesić.

Kako je napisao, patrijarh Irinej je bio čovek blage naravi i blagorodnog dela, najveći neimar, graditelj, čuvar crkve i svog srpskog naroda.

"Sve je to radio u tišini, predano, vredno, znajući da je jedini sudija Bog i njegov srpski narod. Završeta Hrama Svetog Save bilo je njegovo životno delo u koje je utkao sebe i tako otišao u večnost. Patrijarh će živeti kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja", napisao je Vesić.

Marija Obradović: Otišao je veliki čovek

Ministarka Državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, izrazila je duboko saučešće građanima Srbije, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i svim pravoslavnim vernicima povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha Irineja.

"Otišao je veliki Čovek. Njegova Svetost Patrijarh Irinej je bio put svetla za srpski narod, gde god on živeo. Putem istine vodile su nas Njegove blage reči i nepokolebljiva volja. Blagoslov je bio poznavati Vas. Ostaćete zauvek upamćeni po dobru u teškim vremenima, Vaša Svetosti", poručila je Marija Obradović.

Gojković: Odlazak patrijarha duboko pogodio SPC i srpski narod

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage", navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

"Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama", navela je Gojković.

Vuk Drašković: Patrijarh Irinej - tihi i neumorni neimar

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. "Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat", naveo je Drašković u izjavi dostavljenoj medijima.

Saučešće ministarke pravde povodom smrti patrijarha

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je Sinodu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i svim građanima Srbije saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Ministarka Popović je istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu Srpske pravoslavne crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac.

"Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save", istakla je Popović.

Ministarka Popović je naglasila da su pravoslavni vernici i Srpska Pravoslavna Crkva dobili još jednog velikog molitvenika i zastupnika pred Bogom.

"Izjavljujući vam saučešće, želim da njegovim svetim molitvama Bog blagoslovi našu otadžbinu i narod. Večnaja pamjat!“, napisala je Popović u telegramu saučešća.

(Kurir.rs/Facebook/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track