VLADIKA IGNATIJE ZA KURIR: Bio sam od malih nogu posebno vezan za patrijarha, dao mi je blagoslov za upis na fakultet
Foto: Youtube Printscreen

Reagovanje

VLADIKA IGNATIJE ZA KURIR: Bio sam od malih nogu posebno vezan za patrijarha, dao mi je blagoslov za upis na fakultet

Politika -

Vladika Ignatije, episkop požarevačko-braničevski, kaže u razgovoru za Kurir da je smrt patrijarha Irineja tužan događaj za sve nas, ali da se oni, crkveni ljudi, spremaju i za ovaj čin, jer smrt čeka sve nas.

- Smrt njegove svetosti patrijarha srpskog je tužan događaj za sve nas. Na ovaj događaj treba da gledamo kao na tužan, jer je otišla jedna ljudska ličnost a posebno što je on patrijarh - navodi vladika Ignatije i dodaje:

- Ja sam posebno bio vezan za njega od malih nogu, rođen sam u Nišu, on je tamo bio 30 godina, on mi je dao blagoslov za upis na fakultet. Mi crkveni ljudi spremamo se i za ovaj čin. Smrt čeka sve nas. Čovek ne prihvata smrt, bog je čoveka vezao za život, ali to je neminovnost.

Vladika Ignatije kaže da će, do Sabora, dužnost čuvara patrijaršijskog trona obavljati mitropolit sarajevski Hrizostom.

- Iako je ovo tragičan događaj za patrijarha kao ličnost, ali i za SPC, naša crkva je tako uređena, ima svoje episkopije, one rade normalno posle ovog tragičnog događaja. Do Sabora, tu dužnost čuvara patrijaraškog trona obavlja najstariji član Sinoda, u ovom slučaju to je mitropolit sarajevski Hrizostom. Sama organizacija pravoslavne crkve ne dozvoljava da smrt njenog poglavara bude tragičan događaj za crkvu. Jer je naša pravoslavna crkva podeljena po eparhijama i svaka eparhija je puna crkva i radi i živi sasvim normalno. Patrijarh je samo prvi među episkopima. U katoličkoj, smrt pape obezglavljuje celu crkvu. To kod nas nije slučaj - poručio je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track