PRIPREMNO ROČIŠTE 4. DECEMBRA: Šestoro Srba se izjašnjava o optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića
Foto: Printscreen Youtube

TREĆA OPTUŽNICA

PRIPREMNO ROČIŠTE 4. DECEMBRA: Šestoro Srba se izjašnjava o optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića

Politika -

Osnovni sudu u Prištini zakazao je za 4. decembar pripremmo ročište u procesu protiv šestoro okrivljenih za ubistvo lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića, nakon što je pre desetak dana podignuta, nova, treća po redu optužnica protiv njih.

Branilac jednog od okrivljenih advokat Dejan Vasić rekao je Tanjugu da će se na pripremnom ročištu okrivljeni izjašnjavati o krivici, a nakon toga njihovi branioci će izneti svoje prigovore na optužnicu u pisanim podnescima.

U sledećoj fazi postupka sud treba da odluči da li će optužnicu potvrditi.

Druga po redu optužnica krajem septembra je bila vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice.

I nova, treća po redu optužnica u ovom slučaju, podignuta je protiv istih osoba, za ista krivična dela i isti događaj, preneo je ranije Tanjugu Vasić koji u ovom procesu brani optuženog Dragišu Markovića.

Za učešće u ovom ubistvu na razne načine i za različita krivična dela optuženo je šest Srba - Nedeljko Spasojević, Marko Rožić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Trojica, koja su se pominjali kao okrivljeni u istrazi, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić, nisu dostupni kosovskim organima i nisu na optužnici, jer kosovsko pravosuđe nedozvoljava suđenje u odsustvu.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track