Najnovije vesti

DAČIĆ: Irinej doprineo jačanju i stabilizaciji SPC
Foto: Emilija Jovanović

Irinej je bio na čelu SPC u teškom periodu za srpski narod

DAČIĆ: Irinej doprineo jačanju i stabilizaciji SPC

Politika

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je za vreme mandata patrijarha Irineja na čelu Srpske pravoslavne crkve tekao proces stabilizacije i jačanja srpske crkve.

"Zaboravljamo kakav je bio momenat kada je patrijarh Irinej bio izabran, kada su postojale tenzije u crkvi, gde je on bio pomirljivo rešenje za sve strana", rekao je Dačić gostujući na TV Happy.

Kako je kazao, crkva je složena organizacija i ima sve odlike, prednosti i mane, kao i svaka organizacija, te da je upravo zbog toga veoma bitno pitanje izbora.

"Tada je patrijarh Pavle bio teško bolestan, dugo je bio na VMA i već je počelo lobiranje i unutar ckrve, očekujući da će Pavle umreti i da će se birati novog patrijarha", podseća Dačić i dodaje da niko nije najavljivao, niti očekivao da će vladika Irinej postati patrijarh.

"On je bio želja svima koji su u tome učestvovali, jer ima odraz pomirljivog tona i kompromisa", kazao je Dačić.

Kako je naglasio, Irinej je bio na čelu SPC u teškom periodu za srpski narod, državu, u kome je bilo bitno da crkva ima odgovorne stavove bitne za najvažnija državna i društvena pitanja ne samo za SPC, već i za pitanja aktuelna i na drugim prostorima.

Dačić je podsetio da u tim periodu tinjao sukob u pravoslavlju između grčkog i ruskog uticaja, te da je bilo veoma bitna za SPC da pronađe svoje mesto.

"Sve to je rezultovalo da Vaseljenski patrijarh koji je Grk iz Turske da Ukrajinskoj ckrvi pravo u sporu sa Ruskom pravoslavnom crkvom", objašnjava Dačić i dodaje da je veoma važno što u tom periodu da se to odslikalo i na probleme koje ima SPC sa Makeodnskom pravoslavnom crkvom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

"Gubitak patrijarha Irineja je veliki gubitak za nas", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...