SKANDAL U CG: Ambasador Srbije Božović persona non grata! TRAŽE DA ODMAH NAPUSTI PODGORICU
Foto: Printskrin / You Tube / RTHN

bruka i sramota

SKANDAL U CG: Ambasador Srbije Božović persona non grata! TRAŽE DA ODMAH NAPUSTI PODGORICU

Politika -

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, prenose podgoričke "Vijesti".

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima proglasilo danas Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

- Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju piše i da je time "takođe unizio" i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore - koja je 29. novembra 2018 godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, a kojima je kako tvrde "ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore" dok je "njena teritorija prisjedinjena Kraljevini Srbiji", a kralj Nikola Petrović Njegoš "nasilno detronizovan".

- Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću - navodi se u saopštenju, a prenose "Vijesti".

Vladimir Božović rođen je 1970. godine u Nikšiću gde je završio i osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja