VLADISLAV JOVANOVIĆ

BIVŠI DIPLOMATA O SKANDALU U CRNOJ GORI: Odlazeća vlast komplikuje situaciju, smeta im srpski faktor na Balkanu (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Povodom odluke Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da ambasadora Srbije u toj državi Vladimira Božovića proglasi personom non grata i protera ga iz CG, nekadašnji ambasador u Ujedinjenim nacijama i nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da to nije preveliko iznenađenje.

"S obzirom na to da nam je poznato ponašanje odlazeće vlasti u Crnoj Gori koja nije sasvim prihvatila da odlazi, nego polaže nade da bi komplikujući situaciju novoj vlasti mogla da stvori osnove za svoj povratak", smatra Jovanović.

Gest otkazivanja gostoprimstva našem ambasadoru ocenjuje kao ishitren.

"Na taj način se gazi nekoliko stvari. Prvo, vlast u ostavci, odlazeća vlast je tehnička vlast i od nje se ne očekuje, niti ima prava da obavezuje, a naročito otežava nastavak rada na normalizaciji i poboljšanju odnosa sa susednim zemljama, pre svega sa Srbijom. Pitanje je i da li je odlazeća vlast ovo učinila sama svesna da je to prekršaj ili na podstrek i ohrabrenje nekih lokalnih i stranih centara moći", navodi nekadašnji diplomata i zaključuje da je posredi udarac ne samo na dobre odnose dva najbliža, bratska naroda, već i direktan atak na novu vlast koja čini svoje prve korake", dodaje Jovanović.

Ovaj neodgovaran potez je, kako kaže, nezabeležen u praksi odlazećih vlasti i nekim ljudima u centrima moći definitivno smeta da se srpski faktor na Balkanu održava i ojačava, nego je cilj da on stalno vojno, ekonomski, politički i teritorijalno slabi.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja