ODLUKA VIŠEG SUDA: Nekadašnji ministar odbrane SCG oslobođen optužbi da je nezakonito prodao VIŠAK NAORUŽANJA
Foto: Zorana Jevtić

nova presuda

ODLUKA VIŠEG SUDA: Nekadašnji ministar odbrane SCG oslobođen optužbi da je nezakonito prodao VIŠAK NAORUŽANJA

Politika -

Viši sud u Beogradu oslobodio je nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.

Davinić i general Milun Kokanović su takođe oslobođen i od optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana tadašnjem načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Ovo je druga prvostepena presuda kojom su Davinić i Kokanović oslobođeni od optužbi, nakon što im je suđenje ponovljeno prema nalogu Apelacionog suda, a koji je prethodno usvojio žalbu tužilaštva na prvu oslobađajuću presudu.

I na novu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu.

Davinić je oslobođen od optužbi da je 2005. godine preduzeću iz Podgorice pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.617.686 američkih dolara, a državi Republici Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu.

Oslobođen je i od optužbi da je iste godine Crnoj Gori pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.528.477 američkih dolara, a Srbiji naneo imovinsku štetu u istom iznosu, povodom realizacije komisionog ugovora o prodaji naoružanja, iako je znao da je svo to naoružanje, kao imovina SCG koja se nalazi isključivo na teritoriji Srbije - po teritorijalnom principu imovina Srbije.

Tužilaštvo navodi da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije.

Treće delo za koje je oslobođen zajedno sa Kokanovićem tiče se kupovine stana za Jokanovića. Optužnicom se terete da su Jokanoviću pribavili imovinsku korist od 26.628 evra, a Ministarstvo odbrane DZ SCG naneli imovinsku štetu u tom iznosu.

Davinić oslobođen po tri optužnice

Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobođen po tri optužnice. Najpre za takozvanu aferu Pancir, zatim za stanove namenjene "Kobrama" i stan namenjen jednom oficiru, a i dalje mu je u toku suđenje u slučaju poznatom kao "satelit".

Dobio je pravosnažnu uslovnu osudu u slučaju poznatom kao "barkasa" povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod vredan oko 3.6 miliona dinara, a tako prema stavu suda oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena kazna zatvora od osam meseci i istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo dok je Republika Srbija radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućena na parnicu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja