FABRIKA LAŽI: Novinarka N1 širi propagandu protiv Srbije u nemačkim medijima
Foto: Printscreen

tendenciozno

FABRIKA LAŽI: Novinarka N1 širi propagandu protiv Srbije u nemačkim medijima

Politika -

Novinarka Televizije N1 Žaklina Tatalović dala je intervju za nemačku državnu televiziju ZDF i u njemu je iznela niz optužbi i neistina na račun države Srbije. Na osnovu njenih reči, ali i vrlo tendenciozno montiranog televizijskog priloga, stvara se utisak kao da se govori o zemlji totalitarnog režima u kojoj vladaju diktatura i strah, te da je Srbija država u kojoj su novinari potpuno obespravljeni, da im je onemogućeno da rade i da postave pitanje predstavnicima vlasti, a da su čak i prebijani!

Istina je, međutim, sasvim drugačija. Novinarka Žaklina Tatalović pristala je da učestvuje u propagandnom prilogu protiv države Srbije koji je predstavljen jednostrano, u njemu su korišćeni video-snimci istrgnuti iz konteksta, a činjenice su navedene selektivno.

foto: Printscreen

Manipulacija podacima

Naime, priča se o prebijanju novinara na protestu protiv mera za suzbijanje koronavirusa koji je bio letos, a kao pokrivalica se prikazuje video-snimak na kom policija tuče huligane. Tu se očigledno izostavlja ključan podatak - novinari jesu pretučeni, ali ne od države, odnosno od pripadnika MUP, nego su izveštači sa terena zadobili povrede od huligana koji su bili učesnici protesta. U ovoj propagandnoj priči, izostao je još jedan važan podatak, koji samo potvrđuje subjektivno i jednostrano sagledavanje, a to je da niko nije naglasio da su napade pretrpeli novinari više redakcija, među kojima je bilo više novinara Kurira. Dakle, netačno je da su napadi bili s namerom upućeni prema takozvanim opozicionim novinarima, i to da bi ih neko zastrašio zbog njihovog načina rada, već su napade od huligana, nažalost, pretprpele i kolege koje rade u redakcijama koje nisu nužni i ostrašćeni kritičari vlasti.

foto: Printscreen

Bez druge strane

Još jedan sporni prikaz u prilogu nemačke televizije u kom je učestvovala Tatalovićeva je i deo o izveštavanju o bolnicama u Srbiji i uslovima lečenja. Na snimku se mogu videti jezive scene iz neimenovane bolnice, gde pacijenti leže u neuslovima, sa razbacanim stvarima što ostavlja sliku nehumanih uslova. Upravo u tom trenutku navodi se da je novinarka Ana Lalić iz portala Nova S uhapšena jer je, kako su oni naveli, "zbog njenog izveštaja o neodrživom stanju u jednoj bolnici, navodno, predstavlja izazivanje panike". Istina je, međutim, da je izveštaj Ane Lalić o stanju u KBC Vojvodina početkom aprila, u trenutku kada je vanredno stanje u celoj državi i kada je epidemija korone započela, a strah građana je bio veliki, bio je krajnje tendenciozan. Ona je bez provere plasirala vest u javnost da je u ovoj ustanovi stanje jako loše, a da zaposleni nemaju zaštitnu opremu. To se dešava i u trenutku kada Krizni štab protiv koronavirusa svakodnevno zaseda i odgovara na sva pitanja novinara. Nakon njenog teksta KCV je demantovao iznete navode, a sve su dokumentovali i podacima o stanju u toj ustanovi, iz kojeg se videlo da nemaju problem u radu.

foto: Printscreen

Međutim, za prilog u kom je učestvovala Žaklina Tatalović, a koji je plasiran na ZDF, nema ni reči o pravom razlogu privođenja, niti o demantiju KCV, već se sam postupak informativnog razgovora skandalizuje, a da ove činjenice nisu navedene.

Očigledna neistina

Dalje, kao možda najočigledniju neistinu, koju svaki gledalac televizije može da potvrdi, Žaklina Tatalović je iznela, navodeći da joj se na konferencijama za štampu "oduzima mikrofon", kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "stalno izbegava njena pitanja". Ovde je više nego jasno da je reč o neistini, imajući u vidu da je Žaklina Tatalović jedna od najaktivnijih na konferencijama za medije i da gotovo svaki put postavi pitanje, što javnost ima priliku da čuje. O tome svedoče i objave na Tviteru koje Tatalovićeva lično plasira hvaleći se svojim novinarskim umećem i time šta sve pita predsednika. Ukoliko joj se, ipak, njegovi odgovori ne sviđaju, to svakako ne znači da on izbegava njena pitanja, kao što je izrečeno. Video-snimak koji je praktično imao za cilj da u svetu osramoti Srbiju, prenela je i Televizija N1 s naslovom "U Srbiji vlada veliki strah da se govori otvoreno". Ovo je samo po sebi kontradiktorno imajući u vidu činjenicu da u Srbiji postoji veliki broj medija koji sve vreme kritikuju sve poteze vlasti i imaju pravo da izveštavaju kako žele i da sami kreiraju svoju uređivačku politiku. Među njima je upravo i Televizija N1, zatim Nova S, Newsmax Adria, koji inače posluju u okviru Junajted grupe Dragana Šolaka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track