CEAS O RADIKALU: Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj proširuje svoje mizogine uvrede protiv Jelene Milić, nadležni da reaguju!
Foto: Filip Plavčić

REAKCIJA

CEAS O RADIKALU: Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj proširuje svoje mizogine uvrede protiv Jelene Milić, nadležni da reaguju!

Politika -

Centar za evroatlanske studije iz Beograda (CEAS) oštro je reagovao na izjave Vojislava Šešelja lidera SRS i okarakterisao ih je kao mizogine uvrede upućene direktorki tog centra Jeleni Milić.

Šešelj je, gostujući na jednoj televiziji, rekao da je u studio došao sa maskom, jer se voditelj, kako je naveo, druži sa Milićkom, koja "celi zoološki vrt nosi sa sobom". Dodao je i da se voditelj bavi "pripitomljavanjem NATO picajzli".

foto: Beta Miloš Miškov, Filip Plavčić

- Za one koji ne znaju, spomenuti zoološki vrt se odnosi na povećan broj životinja koje očito nastanjuju telo Jelene Milić, direktorke Centra za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS), a koje prenose polne bolesti i to na način da se drugi moraju štititi maskama poput onih koje se koriste u zaštiti od virusa Covid-19, koji je u svetu odneo preko milion, a u Srbiji preko hiljadu života - navodi se u saopštenju CEAS.

foto: Printscreen

Kako dodaju, "osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj" prirodu svojih mizoginih uvreda protiv Jelene Milić sada proširuje, pa se ne radi više o „NATO picajzlama koje Jelena Milić ima“, a koje se prenose "samo" polnim putem sa NATO osobljem kako je do sada potpuno nesmetano, bez ičije osude, uključujući i mnogobrojne NVO, branioce ljudskih prava, aktiviste za zaštitu ženskih prava i boraca za rodnu ravnopravnost, a kamoli, kako ističu, reakcije nadležnih nezavisnih i državnih tela za rodnu ravnopravnost, pojedinaca iz vlasti, REM ili organa gonjenja.

foto: Beta Milan Obradović

Naime, CEAS podseća da je Šešelj godinama, kao narodni poslanik, promovisao i knjigu „Jelena Milić NATO picajzla“, kako ocenjuju, resursima poreskih obveznika Republike Srbije, među kojima su CEAS i Jelena Milić, uključujući i tvrdnje da je dokazao da Jelena Milić ima picajzle!

CEAS naglašava da je ova poslednja mizogina uvreda, dodatno uvredljiva i opasna po Jelenu Milić jer se povezuje i sa mogućnošću njenog zaražavanja drugih na način na koji se prenosi virus Covid-19.

- Podsećamo, Zakonom o radiodifuziji je propisano da emiteri moraju poštovati dostojanstvo ličnosti u programima koji se prikazuju posredstvom radija i televizije. Član 19. propisuje “Prikazivanje programa koji teško ugrožavaju fizički, mentalni ili moralni razvoj maloletnika, zabranjeno je.” Članom 20. ovog Zakona je propisano da se moraju štititi autorska i srodna prava, dok Član 21. propisuje da programi emitera ne smeju da sadrže informacije kojima se podstiče “diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog različite političke opredeljenosti ili zbog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog seksualne opredeljenosti - stoji u saopštenju CEAS.

foto: Beta/Media Centar

CEAS pravni tim će se ovim povodom, kako navode, posebno obratiti REM i međunarodnim akterima koji se bave pitanjem medijske slike u Srbiji.

- CEAS pravni tim priprema još jedan zahtev Poverenici za zaštitu ravnopravnosti da po službenoj dužnosti reaguje na nove ponovljene uvrede i mizoginiju Šešelja sa nadom da će u svom drugom mandatu, koji je potvrđen pre par dana, a za koji smatramo da je loš iz mnogo razloga o čemu smo pre neki dan obavestili javnost, a što skoro niko nije preneo. CEAS tim će, istim povodom, zahtevati sastanke sa ministarkom kulture, ministarkom za ljudska prava i potpredsednicom Vlade i predsednicom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost CEAS će nažalost, kao i u svim drugim mnogobrojnim slučajevima do sada, umesto nadležnih organa gonjenja, morati sam da preduzima i mere pred nadležnim pravosudnim organima, iako su nam mnoge tužbe zbog teških pretnji, neosnovanih uvreda i laži odbacivane s jedne strane, a postupci protiv poznatih počinilaca se razvlače namerno godinama, s druge strane, što nas sve organizaciono i materijalno iscrpljuje - zaključuju oni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track