Najnovije vesti

UŽASNA ZVERSTVA TERORISTA IZ ZLOČINAČKE OVK: Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi naređivali da SRBE PRŽE STRUJOM I UBIJAJU IH!
Tužilac traži doživotnu robiju: Hašim Tači, Foto: EPA

Detalji iz optužnice protiv glavnih zločinaca OVK

UŽASNA ZVERSTVA TERORISTA IZ ZLOČINAČKE OVK: Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi naređivali da SRBE PRŽE STRUJOM I UBIJAJU IH!

Politika

Detaljno su opisani događaji koji su pratili pritvaranja, zlostavljanja i likvidiranja civila u 15 logora OVK na KiM i dva na severu Albanije

Teroristi terorističke tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova "izvršili su brojne akte nasilja, maltretiranja, otmica, pritvaranja i ubistava nad stotinama civila, Srba, Roma i Albanaca koje su smatrali nelojalnim, glavni su navodi iz potvrđene optužnice protiv tzv. "komandanata" terorističke tzv. "OVK" Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Svirepost

Veći deo dokaza, imena žrtava, svedoka i najvažnijih činjenica u optužnici protiv ove četvorice i dalje je „zaključano“, ali se iz dokumenata objavljenih na sajtu Specijalnog suda u Hagu jasno vidi svirepost i zločinački potpis OVK. Optužnica opisuje događaje koji pokrivaju teritoriju KiM i sever Albanije, ukupno 30 lokacija, i period od marta 1998. do septembra 1999.

foto: Printscreen

Sudija za prethodni postupak je u odluci o potvrđivanju optužnice zaključio da su optužbe protiv Tačija i ostalih osnovane, te da dokazni materijal koji je podnelo tužilaštvo ukazuje na to da su pripadnici OVK hapsili, pritvarali, zlostavljali, mučili i ubijali civile.

- Ovakav način ponašanja sugeriše kampanju nasilja i maltretiranja koja predstavlja napad usmeren na civile koji su smatrani protivnicima OVK - navodi se, pored ostalog, u odluci sudije koja je objavljena sa redigovanim delovima i ima 236 strane.

Lomili kosti, zube

U optužnici su detaljno opisani događaji koji su pratili pritvaranja, a zatim i mučenja i ubijanja u 15 logora OVK na KiM i dva na severu Albanije. Ovi akti nasilja i maltretiranja rađeni su organizovano po utvrđenom obrascu, dok su čelnici OVK i optuženi lično izjavama i publikacijama stalno pozivali na nasilje protiv protivnika, što, kako se navodi u odluci, ukazuje na „orkestriranje nasilja sa vrha“.

OVK je bio izuzetno svirep prema srpskim, ali i albanskim civilima, što otkriva i optužnica, u kojoj se, između ostalog, opisuje kako su ih teroristi tukli bejzbol palicama, puškama i metalnim štanglama, mučili strujnim udarom, lomili im kosti i zube, psihološki ih zlostavljali, primoravali da se međusobno tuku, ali su ih i likvidirali.

foto: Zorana Jevtić

Advokat Toma Fila je objasnio da se optuženi pozivaju na pravo na pobunu, a optužnica ih tereti za odmazdu prema civilima.

- To su ratni zločini i čak ni SAD ne mogu da kažu da su oni opravdani - naglasio je Fila.

MINISTAR SELJIM SELJIMI NAJAVIO

Tači uzeo pet advokata, Priština im plaća 20 miliona evra za odbranu

Kosovska vlada će izdvojiti 20 miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivšeg OVK, najavio je kosovski ministar pravde Seljim Seljimi, koji je potpisao tri administrativna uputstva za pomoć potencijalnim optuženima u Hagu. Hašima Tačija će u Hagu braniti čak pet advokata. Njegov glavni branilac je Dejvid Huper sa bogatim iskustvom odbrane pred međunarodnim krivičnim sudovima.

Kurir.rs/ I. Kljajić Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja