NOVI KODEKS ZA POSLANIKE: PREVASPITAVANJE ILI LAKRDIJA! Izvini što sam ti psovao majku!
Foto: Shutterstock

Novine u skupštini

NOVI KODEKS ZA POSLANIKE: PREVASPITAVANJE ILI LAKRDIJA! Izvini što sam ti psovao majku!

Politika -

Novi saziv parlamenta obavezao se da konačno usvoji kodeks ponašanja. Ipak, zanimljivo je da će pojedini poslanici očigledno i dalje moći da se psuju i vređaju, a da im se ne oduzmu tri plate, kolika bi trebalo da bude najviša kazna. Dovoljno je da se javno izvine

Ko o čemu, poslanici o pravilima sopstvenog ponašanja. Jer Skupština Srbije se po ko zna koji put javno obavezala da utvrdi kodeks po kojem će se tačno "vagati" šta poslanik sme da kaže i radi u parlamentu i koliko košta kada prevagne i uđe u zabranjenu zonu. Zasad se tek razmatraju sve ranije verzije kodeksa i traže najbolja rešenja, ali je izvesno da se u prevaspitavanju poslanika najviše očekuje od kaznene politike.

Ipak, nije još jasno ni kako će to tačno izgledati, odnosno da li će se sve pretvoriti u običnu farsu, jer prema nekim informacijama koje su dospele u javnost, kodeks bi trebalo da predviđa drakonske novčane kazne za psovke i uvrede. Ali samo ukoliko se javno ne izvine.

Etički savet

Kurir je imao uvid u jednu od verzija kodeksa, koja će, prema našim saznanjima, služiti kao osnova novog i u njemu je predviđeno da se poslaniku oduzmu tri plate, što je skoro 300.000 dinara, ukoliko se ne izvini zbog svog prekršaja. U ovom nacrtu definiše se formiranje etičkog savetam koji je zadužen za sprovođenje kodeksa.

foto: Tanjug/Nikola Anđić

- U slučaju povrede ovog kodeksa etički savet može narodnom poslaniku da izrekne sledeće mere: nejavnu opomenu, javnu opomenu, javno izvinjenje... Narodni poslanik kome je izrečena mera javne opomene kažnjava se novčanom kaznom u visini od 10 odsto osnovne plate narodnog poslanika... Meru javnog izvinjenja izvršava usmeno narodni poslanik na sednici Narodne skupštine koja je u toku, a najkasnje na prvoj narednoj sednici. Ako narodni poslanik ne izvrši meru javnog izvinjenja na način predviđen odlukom, etički savet donosi odluku o novčanoj kazni u visini tri osnovne plate narodnog poslanika - navodi se u nacrtu.

Ponašanje van zgrade

Šef poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević kaže za Kurir da se razmišlja o rasponu kazni od ukora i opomene do novčanih, od kojih je najdrastičnija obustava zarade na tri meseca.

foto: Ana Paunković

- Kodeks još nije usvojen, jer nekim političkim opcijama to nije odgovaralo. Namera je bila da se uredi ponašanje poslanika ne samo u zgradi Skupštine nego i van nje, što je daleko važnije. Verujem da će ovaj saziv parlamenta pokazati političku volju da konačno usvoji kodeks - kaže Milićević.

Dragan Marković Palma (JS)

Nisi pošao da bereš kukuruz

foto: Printscreen RTS 2

- Meni to ne znači ništa, jer se kodeks ponašanja nosi od kuće. Neće valjda parlament da prevaspitava poslanike. Prosečna starost poslanika je 45 godina, prema tome, nema ništa od prevaspitavanja i učenja šta može, a šta ne može da se kaže. Druge ne komentarišem, a ja ne koristim termine koji mogu da izazovu stid kod onih koji to gledaju. Kao i za onaj kodeks oblačenja. Pa nećeš valjda majicu da obučeš za Skupštinu, nisi pošao da bereš kukuruz!

Vladimir Marinković (SNS)

Pravila nam neće škoditi

foto: Printscreen

- Donošenje kodeksa neće sigurno da škodi, ali valjda se podrazumeva da imamo političku kulturu i da smo kao izabrani predstavnici naroda odgovorni da se ponašamo u skladu s pravilima javnog posla. Ovaj kodeks će nam poslužiti da se uvek podsetimo koliko je važno poštovati instituciju Narodne skupštine.

Đuro Perić (PUPS)

Rečnik u politici neprikladan

foto: Marina Lopičić

- Rečnik u politici je postao ružan i neprikladan, a s vremenom se to samo obogaćuje. Imao sam priliku da čitam neke zapisnike iz 1935. i 1936, i to je druga priča. Ima u njima oštrih zamerki, ali nikad ličnog vređanja. Taj kodeks je tema još od 2008. i krajnje je vreme da se usvoji.

I. K./ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track