POVAMPIRILA SE! MADLEN OLBRAJT OPET UDARA! S poznatim albanskim lobistom traži od Bajdena da pritisne Srbiju da prizna Kosovo!
Foto: Reuters

PRLJAV POSAO!

POVAMPIRILA SE! MADLEN OLBRAJT OPET UDARA! S poznatim albanskim lobistom traži od Bajdena da pritisne Srbiju da prizna Kosovo!

Politika -

Bivša državna sekretarka SAD sa lobistom Eliotom Engelom i američkim profesorom Danijelom Serverom smislila pakleni plan. U Kongresu su juče izneli predloge kako bi šef SAD Džo Bajden trebalo da se ponaša prema Balkanu

Albanski lobisti pokrenuli su misiju s ciljem da novom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu trasiraju spoljnu politiku prema zapadnom Balkanu, koja podrazumeva žestoke pritiske na Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. Pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Američkog kongresa, kojim predsedava kongresmen Eliot Engel, inače poznati albanski lobista, juče je organizovano saslušanje o strategiji za ovaj region, koja se predlaže novoj američkoj administraciji.

Pored Engela, još najmanje dvoje učesnika ove debate su žustri zagovornici nezavisnosti Kosova - bivša državna sekretarka SAD u vreme bombardovanja Srbije 1999. Madlen Olbrajt (83) i profesor na univerzitetu "Džons Hopkins" Danijel Server.

foto: Profimedia

Pretnja sankcijama

U ovom sastavu kreiraju se preporuke za Bajdenovu administraciju koja će naredne četiri godine možda i presudno delovati i usmeravati tokove na Balkanu, pre svega one koji se tiču budućnosti BiH i ishoda dijaloga Beograda i Prištine. Dnevni avaz je, pozivajući se na svoje izvore, objavio kakvo će biti obraćanje Servera i, prema tim informacijama, on će pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman u sprečavanju secesije Republike Srpske i punom priznavanju državnosti Kosova.

- "SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost RS... Sve što sam predložio biće lakše ako Srbija pomogne", reći će Server, uz napomenu da Kosovu treba konačno priznati nezavisnost. "Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmena ambasadora. Predsednik Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. republiku Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije dok to učini i Srbija. Članstvo u UN će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto", navešće Server - objavio je Dnevni avaz.

Aktivna politika

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da Srbija ne sme da ima inferiornu poziciju u odnosu na pitanja koja su joj od nacionalnog interesa.

- Imamo i mi Kongres, odnosno Skupštinu. Moramo da prestanemo da govorimo "a šta ćemo sad" svaki put kad se nešto ovako dogodi. Umesto toga, neka drugi brinu šta će sa stavom suverene Srbije. Srbija treba da ima aktivnu politiku, a ne iznuđenu i posledičnu. Prema tome, mora da se aktivira skupštinski odbor za spoljne poslove i da razmatra osnovne pravce spoljne politike, s obzirom na nove konstelacije odnosa u svetu, pa i pritisaka - predlaže naš sagovornik.

Milorad Dodik

Najavljuju državni udar

foto: Youtube prtscr / RTRS

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da će izlaganje Servera pred Komitetom biti "najava državnog udara od dokazanog neprijatelja Republike Srpske":

- Da je BiH mogla da opstane takva za kakvu se Server sada zalaže, ona bi još 1995. bila tako koncipirana. Građanski ustav, o kojem Server govori, mogao bi biti uspostavljen samo uz rušenje mira i uvođenje BiH u destabilizaciju sa nesagledivim posledicama. Ako Server misli da bi RS nemo posmatrala svoje ukidanje, onda niti je dobro naučio prošlost ovih prostora niti realno sagledava aktuelni trenutak.

Stevan Nedeljković

Da su birali, ne bi ovakvu ekipu sastavili

Ovo je jedan od poslednjih pokušaja Eliota Engela da utiče na spoljnopolitičke tokove SAD prema Srbiji i regionu, ocenjuje Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka. On smatra da zaključci sa ove pomenute sednice neće imati presudni uticaj na politiku nove administracije ni prema regionu, ni prema Srbiji.

- Ovo jeste pokušaj Engela, Olbrajtove i Servera da utiču na novu administraciju, ali nisam siguran da će oni u tome u potpunosti uspeti. Da su birali ljude koji gaje više antisrpske stavove, ne bi uspeli da ih okupe na jednom mestu kao što je u ovom slučaju - kazao je Nedeljković za Tanjug.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track