GRENEL O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Nikada nije bilo reči o razmeni teritorija
Foto: EPA / Andrej Cukić

Američki diplomata i specijalni izaslanik američkog predsednika

GRENEL O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Nikada nije bilo reči o razmeni teritorija

Politika -

PITSBURG - Američki diplomata i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da tokom dijaloga Beograda i Prištine nikada nije bilo reči o razmeni teritorija.

On je to rekao prilikom razgovora sa studentima i profesorima Karnegi Melon Univerziteta u Pitsburgu 1. decembra i dodao da su se obe strane u tom dijalogu složile da diverzifikuju svoje izvore energije, prenosi poirtal Kosovo online pozivajući se na studentsko glasilo tog univerziteta portal Tartan.

Grenel je kazao da su predstavnici Beograda i Prištine pre svega razgovarali o ekonomskom razvoju i da tim koji je oformio nije bio usredsređen na političko rešenje, već je fokus bio na ekonomskom rastu i zapošljavanju, a ne gledanju u prošlost.

foto: EPA / Andrej Cukić

On je podsetio da su nakon sastanka u Berlinu, kada su napravljeni sporazumi o vazdušnom, železničkom i putnom saobraćaju, pregovori bili teški, ali je dodao da je napravljena dobra osnova za postizanje većih sporazuma, poput Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.

Grenel je ukazao na potencijal jezera Gazivode i odluku da Ministarstvo energetike napravi studiju izvodljivosti, jer je tu postojao potencijal za razvoj., ističući da su se mnoga pitanja odnosila na članstvo u EU, ali se SAD u to nisu mešale, već su podsetile dvojicu predsednika da bi Srbija i Kosovo trebalo da primene projekte koji su dogovoreni sa EU, iako još uvek nisu članice.

Upitan zašto EU nije učestvovala u ovim razgovorima, Grenel je otkrio da je jedan od njegovih nadređenih u Stejt departmentu, zadužen za Balkan, veoma blisko sarađivao sa EU.

On je dodao da će SAD i dalje biti mentori i voditi bilateralne programe i u Srbiji i na Kosovu kako bi bili sigurni da oni poštuju vladavinu prava i dodao je da bi SAD trebalo da preispitaju razmeštanje više od 600 vojnika koji se trenutno nalaze na Kosovu.

Prema njegovom mišljenju, obe strane su nestrpljive da postignu opšti napredak, dok su ljudi u Srbiji i na Kosovu veoma zainteresovani da rade i žive tu, umesto da emigriraju u Nemačku ili Mađarsku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track