PONOVO POMERENO SUĐENJE ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Advokat Faruk Korenica potvrdio da je ročište ODLOŽENO NA NEODREĐENO VREME
Foto: Profimedia

treća optužnica

PONOVO POMERENO SUĐENJE ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Advokat Faruk Korenica potvrdio da je ročište ODLOŽENO NA NEODREĐENO VREME

Politika -

U osnovnom sudu u Prištini sutra je trebalo da se održi pripremno ročište za razmatranje nove optužnice protiv šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine, ali kako navodi advokat Faruk Korenica, ročište je odloženo na neodređeno vreme.

Prošle sedmice ročište je bilo odloženo jer optužnica nije bila sa albanskog jezika prevedena na srpski, a optuženi imaju pravo da im se sudi na jeziku koji razumeju. Ovo je treća po redu optužnica u ovom slučaju, jer su prve dve vraćane na dopunu.

Druga optužnica je bila krajem septembra vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice. Advokat Dejan Vasić, koji brani opruženog Dragišu Markovića rekao je ranije da je ovo treća po redu optužnica u ovom slučaju, koja je podignuta protiv istih osoba, za ista krivična dela i isti događaj.

Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična dela optuženo je šest Srba - Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović. Trojica koji nisu dostupni kosovskim organima - Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić nisu na optužnici, jer kosovsko pravosuđe ne dozvoljava suđenje u odsustvu.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Lider Gradanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track