VULIN SE SASTAO SA FABRICIJEM: Srpski ministar i šef delegacije EU o procesu evropskih integracija nađe zemlje (FOTO)
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

ČESTITKE NA NOVOJ FUNKCIJI

VULIN SE SASTAO SA FABRICIJEM: Srpski ministar i šef delegacije EU o procesu evropskih integracija nađe zemlje (FOTO)

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabriciom o procesu evropskih integracija Srbije, posebno u okviru Poglavlja 24, koje je u nadležnosti MUP-a.

Fabrici je tom priliklm čestitao Vulinu na novoj funkciji u Vladi i izrazio uverenje da će se kontinuitet u odličnoj i otvorenoj saradnji koju su imali u prethodnom periodu, nastaviti i tokom obavljanja funkcije ministra unutrašnjih poslova.

Ministar je predstavio prioritete u rady MUP-a i istakao da će borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, ali i uličnog kriminala koji u najvećoj meri pogađa građane, biti još intenzivnija u narednom periodu, a da će posebna pažnja biti posvećena finansijskim istragama.

foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Poručio je da su MUP i Vlada Srbije, spremni da adekvatno reaguju na sva pomeranja migracionih tokova koja mogu uslediti u narednom periodu.

"Srbija ostaje pouzdan i kredibilan partner svima na migracionoj ruti, vodeći računa o bezbednosti svojih građana, ali garantujući ljudska prava svih migranata koji se nađu na našoj teritoriji", naglasio je ministar, navode u saopštenju njegovog kabineta.

Prema njegovim rečima, MUP ima dobru saradnju sa agencijama EU o čemu svedoče dobri rezultati ostvareni kroz saradnju sa policijama regiona i država članica EU u borbi protiv organizovanog kriminala, tržišta narkotika, krijumčarenja ljudi i svih drugih vidova kriminala.

foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Fabrici je istakao da EU pridaje veliki značaj postizanju ubedljivih rezultata u istragama, optužnicama i konačnim presudama za slučajeve teškog i organizovanog kriminala, uključujući zaplenu i oduzimanje imovine stečene kriminalom.

"To će biti ključno za procenu napretka Srbije u procesu pristupanja EU. Borba protiv teškog i organizovanog kriminala, suzbijanje visoke korupcije i borba protiv terorizma treba da budu prioritetni, jer Unija treba da bude sigurna da će Srbija ostati čvrsto posvećena agendi vladavine prava", rekao Fabrici.

MUP navodi i da je pohvalio je izuzetnu posvećenost i human pristup Srbije prema izbeglicama i migrantima i istakao da je od početka migrantske krize EU pomogla Srbiji sa 150 miliona evra kroz različite dostupne instrumente, za rešavanje najnužnijih potreba koje je utvrdila Vlada Srbije.

foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

"Srbija ima pozitivnu ulogu u saradnji sa Mehanizmom EU za civilnu zaštitu", rekao je Fabrici i naglasio pozitivno angažovanje Srbije u oblasti međunarodne policijske saradnje.

On je ukazao i na podršku EU od 28 miliona evra u oblasti upravljanja granicama, koja doprinosi bezbednosti građana Srbije suzbijanjem krijumčarenja narkotika, oružja i nebezbedne hrane.

EU, kako je naveo, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova radi na brojnim projektima koji podržavaju napore Srbije u upravljanju migracijama, suzbijanju trgovine ljudima, prevenciji korupcije, civilnoj zaštiti i podršci Kancelariji za azil.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja