BOJKOT BOJKOTA: Boško promenio ploču ozborima, Đilas i Tadić se kolju oko Segeja
Foto: Zorana Jevtić

predomislio se

BOJKOT BOJKOTA: Boško promenio ploču ozborima, Đilas i Tadić se kolju oko Segeja

Politika -

Lider Dveri, posle najzdušnijeg zagovaranja neizlaska na izbore, naprasno poručio: "Ja više nisam za bojkot". I ostatak opozicije u rasulu, godinu i po dana pred izbore prave saveze, menjaju politiku, otimaju se za ljude

Stranke opozicije ne samo da nisu međusobno složne, iako su ambiciozno pravile više zajedničkih saveza, nego drastično menjaju stavove i unutar sopstvenih redova. Tako zbunjuju birače, gube kredibilitet, poručuju da ni sami ne znaju šta hoće i ne ulivaju poverenje građanima Srbije, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: Marina Lopičić

Javno priznao

Najsvežiji primer je izjava Boška Obradovića, lidera Dveri, koji je do juče bio najglasniji zagovornik bojkota izbora, ali je naprasno promenio ploču.

- Da se odmah unapred izjasnim, ja više nisam za bojkot izbora. Ne smemo sebi nikada u Srbiji da dozvolimo održavanje nedemokratskih izbora. Kako? To je tema za interni sastanak ujedinjene opozicije na kome ću reći svoje mišljenje - rekao je Obradović za portal Nova S.

foto: Beta/Medija centar Beograd

Zbog toga što je promenio ploču krenuli su podsmesi na mrežama, a najdirektniji je bio Aleksandar Olenik, advokat za ljudska prava, koji je na prethodnim izborima učestvovao na listi Ujedinjene demokratske Srbije.

- Sad kad ste bojkotom uništili organizovanu opoziciju, sad ste za izbore. Sada kada, da biste bili "lider opozicije", morate da imate televiziju i da plaćate članstvo, koje i dalje nemate, sada hoćete na izbore? Pa, bravo, kreteni! - poručio je Olenik.

Otimanje

Imajući u vidu da je do proleća 2022, kada se održavaju predsednički, beogradski, a verovatno i vanredni parlamentarni izbori, ostalo svega godinu i po dana, lideri opozicije su udarno krenuli u pregovore, ali i svađe.

- Sad je glavno ko će s kim. Neophodni su širi savezi jer nijedna od pojedinačnih stranaka nema šansu sama. Neki jezičak na vagi može da bude Pokret slobodnih građana i kome će da se Sergej Trifunović prikloni - da li Draganu Đilasu i SSP ili struji oko Borisa Tadića i SDS, s kojim je već imao neke razgovore. Đilas i Sergej su izgladili odnose i Đilas hoće da ga privuče uz sebe i drži na oku, dok bi ovaj da sedi na dve stolice - kaže naš izvor.

foto: Damir Dervišagić

Šumovi su i na relaciji SSP i Narodne stranke Vuka Jeremića, koji sada imaju odvojene odborničke klubove u Skupštini Beograda, a situacija među strankama koje je bojkot najviše pogodio je DS, koji je postao vanparlamentarna stranka, ali i sa toliko unutarstranačkih problema da se ne zna ni ko je predsednik.

Iracionalna politika

foto: Medija Centar

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da ovakve promene političkih stavova dodatno zbunjuju birače.

- Bojkot izbora je luksuz koji stranke ne mogu da priušte na duži rok, jer što su duže van institucija, to se smanjuju šanse da se u njih uđe. SZS je vodio iracionalnu politiku, nadali su se da će neko sa strane da im da vlast bez izbora. Sada pokušavaju da razmišljaju racionalno, pa polako shvataju da su izbori jedini legitiman način za političku borbu - kaže Vukoičićeva.

foto: Youtube Printscreen

Zukorlić poručio Obradoviću

Nemojte se prodavati

i prihvatati nagodbe

Predsednik Stranke pravde i pomirenja i poslanik Muamer Zukorlić gostovao je juče sa liderom Dveri Boškom Obradović na Nova S i tom prilikom mu je žestoko odgovorio.

- Priroda vlasti je da gleda da oslabi opoziciju, a vi morate imati imunitet. Nemojte biti korumpirani, nemojte prihvatati nagodbe, nemojte se prodavati, budite jaka opozicija, to je suština. Ako to uspete, vi ste ozbiljna politika, ako ne uspete... pa padaju vam opozicionari kroz korupciju, kroz nameštaljke - rekao je Zukorlić.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track