TEŠKA BRUKA: Dežulović danima žestoko pljuje Beograd! Petar Božović: Pse nekad treba pustiti da laju!
Foto: Vijesti Printscreen, Dragan Kadić, Ana Paunković

SRAMNO

TEŠKA BRUKA: Dežulović danima žestoko pljuje Beograd! Petar Božović: Pse nekad treba pustiti da laju!

Politika -

Hrvatski novinar i pisac danima udara na glavni grad Srbije, odakle stiže gotovo jednoglasna osuda njegovog postupka. Zamenik gradonačelnika
poručuje mu da sluša: „Ostani đubre do kraja“

Bura koju je svojim izjavama na račun Beograda izazvao hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović i dalje se ne smiruje, a njegovi negativni komentari o našem glavnom gradu naišli su na skoro jednoglasnu osudu javnosti.

Teške optužbe

Sve je počelo kada je Dežulović u Nedeljniku rekao da je Beograd „kasaba“, odnosno „Dubai za siromašne i Jagodina za bogate“, tvrdeći da glavni grad Srbije ne čine evropskom metropolom „čudovišni betonski hangari i lažni bronzani baroni Minhauzeni koje gospodin zamenik selonačelnika vidi kao hrvatsku ljubomoru“. Na to je odmah reagovao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji mu je rekao da „niko od njega ne traži da voli Beograd, ali da će prestonica Srbije za njega uvek biti velegrad“. - On Beograd iskreno mrzi, sa strašću Ežena de Rastinjaka, koji u Balzakovom romanu „Čiča Gorio“ gleda sa uzvišice groblja na Pariz i uzvikuje: „A sada je na nas dvoje red!“ - rekao je Vesić.

Na to je Dežulović uzvratio da Vesić ne pazi na času i da se „Beograd sam ubio“. - Nije ga ubio nijedan nesretnik s Kosova ili iz Krajine, Beograd je ubio Momo Kapor, ubili su ga prvosveštenici njegova asfalta, kojekakvi Minimaksi, Bore Đorđevići i sličan, vrlo gradski otpad - naveo je hrvatski novinar.

Vrlo brzo je usledio Vesićev odgovor u kojem mu poručuje da sluša pesmu „Ostani đubre do kraja“ takođe prozvanog Bore Đorđevića, kao i da nema trunke časti i obzira. Vesić se poslužio i ironijom i metaforama.

Prestonica turizma

- Aleksandar Vučić mi je jednom prilikom priznao da su ga još na Pravnom fakultetu vrbovali Momo, Bora i Minimaks, te mi je postalo jasnije zašto Njujork tajms piše o Beogradu kao jednoj od novih prestonica svetskog turizma, a Marina Abramović održava performans koji prate svetski mediji kao prvorazredni događaj u obnovljenom Muzeju savremene umetnosti, poredeći izložbu sa njujorškom. Duhovi Mome Kapora i Minimaksa toliko su moćni, dok Bora iz Ljubljane i dalje upravlja igrom, da masovno hipnotišu ne samo srpsko javno mnjenje već i Si Đinpinga, Džoa Bajdena, Vladimira Putina, Borisa Džonsona, Angelu Merkel, Emanuela Makrona, Redžepa Tajipa Erdogana, Viktora Orbana... - naveo je, između ostalog, Vesić i odgovor završio rečima: „Ali i takav kakav si, uvek si dobrodošao u našu malu, dvomilionsku kasabu.“

Dežulovićeve kritike na račun Beograda oštro su osudile ugledne ličnosti. Glumac Petar Božović kroz metaforu je izneo svoj stav. - Ne bih se osvrtao na njegove izjave. Pse nekad treba pustiti da laju - rekao je Božović.

REAGOVANJA

Dejan Stojiljković, pisac

Dežulović neće biti Andrić ili Crnjanski

O Beogradu je napisana jedna od najlepših pesama na srpskom jeziku „Lament nad Beogradom“. Andrić je dosta lepo pisao o Beogradu, naročito u svojim pripovetkama. Besmrtni Duško Radović, moj Nišlija, razumeo je odlično Beograd i Beograđane. I Momo Kapor, koga Dežulović uzaludno satanizuje. Jasno je da Beograd nikada neće biti Njujork ili Pariz, shvatili smo Dežulovićevu poruku. Isto kao što od Dežulovića nikad neće biti Andrić ili Crnjanski.

Slobodan Vladušić, pisac

Trećerazredni pisac

Jedan, po vlastitom priznanju trećerazredni (regionalni) pisac je, dakle, kazao da Beograd nije grad. Okej, to je vrhunac trećerazredne književnosti. Hajde da sada, objektivnosti radi, pitamo i prvorazredne (srpske) pisce šta misle o tome. Recimo, Crnjanskog.

Dušan Savić, fudbaler

Hrvatski kompleksi

Što se ovog nesrećnika tiče, ničim izazvan pisao je gluposti. Šta reći? Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag. Još jednom su na površinu isplivali hrvatski kompleksi, kompleksi malih ljudi... I još jednom se potvrdilo da miš zavidi lavu, a ne lav mišu. S tim što meni ovaj mali miš smrdi na pacova.

Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora, za Kurir

Žalim ga, neka se valja u svom blatu mržnje

Ljiljana Kapor, supruga pokojnog pisca Mome Kapora kojeg je prozvao Dežulović, kaže za Kurir da su ocenu o njenom suprugu dali Beograđani. - Već nekoliko dana, kao supruga pokojnog Mome Kapora, imam veliki pritisak Mominih brojnih čitalaca širom sveta i bivše Jugoslavije, Beograda, medija da se obratim javnosti u vezi besramnog intervjua dotičnog Dežulovića o liku Mome Kapora kao ubice Beograda. Šta reći i davati mu na značaju, čoveku koji je ponizio Beograd, dva miliona građana Beograda bez izuzetka, proglasivši ga kasabom i šta sve još ne - rekla je Ljiljana Kapor. Dodaje da „kada bi dotični imao delo, ne bi pribegavao ovako jeftinim metodama skretanja pažnje na sebe“. - Šta reći za vulgarnog, prostog, škrtog za lepotu i konstruktivnog za širenje mržnje? O Momi su ocenu dali Beograđani kao najbeogradskijem piscu, slikaru koji je za života o Beogradu dovoljno lepo, maštovito, ljupko i sa puno ljubavi i nežnosti pisao. A on neka se valja u svom blatu mržnje. Žalim ga, Beograd se ne da ubiti - rekla je Kaporova supruga.

foto: Aleksandar Jovanović, Vladimir Šporčić

Prljava kampanja iz susedstva Hajka hrvatskih medija na Vučića

Hrvatski mediji, reklo bi se, krenuli su u kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Za povod su iskoristili obeležavanje godišnjice Dejtonskog sporazuma. Politički analitičar Davor Đenera je ocenio da haos u Bosni i Hercegovini sve više raste „jačanjem režima Vladimira Putina i Aleksandra Vučića“, pa je tako u intervjuu za osiječki „Glas Slavonije“ rekao da je „problem što je međunarodna zajednica odustala od BiH“. I „Jutarnji list“ bavi se istom temom, tako što je preneo tekst Dojče vele radija, čija suštinska poruka je da se Srbija mora „slomiti“, kako bi se ukinula Republika Srpska. Njihov sagovornik je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, koja je rekla da Srbija deluje kao destabilizujući faktor.

foto: Jutarnji list printscreen

Burno na društvenim mrežama

Pojedini podržali blaćenje Beograda

Dežulovićev atak na Beograd nije zaobišao ni tviter, pa su tako mnogi stali uz ovog hrvatskog pisca. Bivši varerpolista Danilo Ikodinović napisao je: „Ono što čitam na nekim portalima, u bliskoj budućnosti nama ni 4 Dežulovića neće moći da dočara stanje u Beogradu“.

I direktor „Newsmax Adria“ Slobodan Geogriev podržao je Dežulovića. - U pravu si, još je i gore od toga. Samo, on je pristojan - napisao je on. Takođe, i Dušan Mašić, novinar BBC, podržao je hrvatskog pisca i njegove komentare o srpskoj prestonici.

Među retkim tviterašima koji su osudili Dežulovića je pisac Dule Nedeljković: - Da nije Beograda da ti reciklira us*ane romane i ne objavljuju ti elitni nedeljnici kulovske kolumne, šta bi tačno radio? Jedan je Krleža koji je tako pi*ao po Beogradu... seljo splitski!

Kurir / S. Slamnig - Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track