Najnovije vesti

VUČIĆ I LAVROV SE OBRATILI JAVNOSTI: Zajedničkim snagama borićemo se protiv falsifikovanja istorije! Srbija ostaje vojno neutralna
Foto: Printscreen

RUSKI MINISTAR U JEDNODNEVNOJ POSETI BEOGRADU

VUČIĆ I LAVROV SE OBRATILI JAVNOSTI: Zajedničkim snagama borićemo se protiv falsifikovanja istorije! Srbija ostaje vojno neutralna

Politika
22:10h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim imao detaljan i temeljan razgovor o svim suštinksim i dubinskim odnosima, pre svega bilateralnim između dve zemlje, koji su, kako je rekao, naglašeno prijateljskog karaktera.

"Potvrdili smo strateško opredeljenje obe zemlje da na prijateljskim i osnovama izuzetnog uzajamnog poštovanja nasatimo da razvijamo i, svuda gde je moguće, poboljšavamo odnose u različitim sferama društvenog života", rekao je Vučić i dodao:

"Važno je da smo se dogovorili da ćemo se zajedničkim snagama boriti protiv falsifikovanja istorije jer su srpski i ruski narod najstradalniji narod u Drugom svetskom ratu".

Prema njegovim rečima, razgovarali su o bilateralnim odnosima, od energetike do vojnotehničke saradnje, o ekonomiji, zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata koje ruske kompanije grade u Srbiji, do saradnje u oblasti poljoprivrede.

"U svim oblastima je naša saradnja dobra. Ruske železnice rade na izgradnji dispečarskog centra, na deonici Nova Pazova-Novi Sad, rade na projektnoj dokumentaciji do crnogorske granice. Radili smo 'balkanski tok' sa ruskom kompanijom i verujem, pre kraja godine videće se fascinantni rezultati", rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Lavrovim razgovarao o svim ključnim pitanjima i da mu je preneo svoju zabrinutost situacijom u regionu.

"Izneo sam naše stavove oko stanja u regionu i moju ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije za situaciju u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma, snage, da sve probleme rešavamo mirnim putem, dijalogom i razgovorima. To će biti trajno opredeljenje Srbije", naglasio je on.

konferencija, Vučić Lavrov
foto: Printscreen

Vučić je kazao da su razgovarali o situaciji u regionu i svetu, da je mogao mnogo da nauči od jednog od najiskusnijih političara u savremenom svetu.

Predsednik Vučić zahvalio se Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu I suverenitetu Srbije.

"To se nekako podrazumeva, pa posebno ne pominjemo. Zahvalni smo Lavrovu na ličnoj podršcu u različitim međunarodnim organizacijama I institucijama koju pruža Srbiji u očuvanju naših vitalnih inetresa. Čini mi se da se i mi recipročno ponašamo", naglasio je on.

Vučić je kazao da su se dotakli i teme koju s posebnim ponosom ističe, a to je da je Srbija donela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost, što je ponovio pred Lavrovim.

"To opredeljenje se ne dovodi u pitanje. Srbija neće biti deo vojnih blokova, već želi sama da čuva svoju slobodu, sama da brine o svom nebu, zemlji i vodama", podvukao je on.

Vučić se zahvalio Rusiji, posebno predsedniku Putinu i ministru odbrane Šojguu na pomoći u jačanju odbrambenih kapaciteta.

Lavrovu se posebno zahvalio što je u vreme pandemije došao u Srbiju, i što uvek pokazuje poštovanje i iskren prijateljski odnos prema našoj zemlji.

konferencija, Vučić Lavrov
foto: Printscreen

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zainteresovasna da EU kao posrednik u dijalogu postigne praktične rezultate, ali da se oni realizuju nepristrasno i da se savlada, kako je rekao, sabotaža koju Priština čini na poštovanju sporazuma, ukljucujući ZSO.

Rusija se, ponovio je, zalaže za poštovanje Rezolucije 12 44, koja treba da bude temelj traženja svih dogovora sa Prištinom.

"Naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa, ali samo onog koji odgovara Srbima, a ne onim tendencijama koje žele konfrontacije u regionu", poručio je Lavrov.

Lavrov je istakao da je U Moskvi izuzetno visoko ocenjeno učešće Vučića na paradi povodom 75. godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

"Razgovarali smo o razvoju trgovinske i ekonomske saradnje. Posebna tema visoke tehnologije, nuklearna energija, digitalizacija. Razgovarali smo i o borbi protiv virusa korona i naši stručnjaci su na raspolaganju".

konferencija, Vučić Lavrov
foto: Printscreen

Lavrov je izjavio da pozdravlja balansiranu spoljnu politiku Srbije i njenu politiku vojne neutralnosti, koja je od posebnog značaja za region.

"Pozdravili smo još jednom izbalansiranu politiku srpskog rukovodstva, koje je usmereno ka vođenju jednakih i uzajamno korisnih odnosa sa svima, što je i u temelju ruske spoljne politike. Pozdravili smo posvećenost Beograda, još jednom potvrđenu od strane predsednika Vučića, političi ocuvanja vojne neutranosti, odustajanjem od pridruživanja antiruskih sankcija, bez obzira na to ko ih uvodi", naglasio je Lavrov.

Siguran je, kako kaže, da politika vojne neutralnosti Srbije pomaže da se promoviše mir i staibnost na Balkanu.

"I da se suprotstavljamo drugim tendencijama, koje žele da se poveća konfrontacija u najvažnijm regionu, koji je mnogo stradao tokom istorije", naveo je Lavrov.

Podseća da se obeležava i 25 godina od postizanja Dejtonskog sporazuma i da se Rusija zalaže za poštovanje principa Dejtona, a to je jednakost tri konstitutivna naroda i postojanje dva entiteta - Republike Srpske i BiH.

Kada je reč o KiM, kaže: "Zalažemo se za poštovanje Rezolucije 1244 i da bude u temelju traženja svakih mogućih dogovora. Naglasili smo zaintersovanost u tome da uloga EU kao posredenika ima praktične reuzltate i da se realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu od strane Prištine za sve dogovore koji su bili postinuti, među kojima je i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština".

Lavrov ističe da stav Rusije ostaje nepromenjiv, a to je da treba tražiti kompromis na osnovu Rezolucije 1244 i da će podržati samo odluku koja odgovara i Srbma.

Lavrov je rekao da su hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH ranije danas bojkotovali susret sa njim po nečijem nalogu, izražavajući interese nekih spoljnih snaga.

Lavrov je rekao da je on razmenio mišljenja sa srpskim prijateljima u BiH.

"Incident koji ste pomenuli nije suštinski za stav Rusije za razvoj odnosa sa narodima BiH. A, političari koji su doneli tu odluku, mislim da nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese spoljnih snaga, koje nisu zainteresovane za razvoj ne rusko-bosanskih ili srpskih odnosa, nego uopšte za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partenrima", rekao je Lavrov.

On je podsetio da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, pre nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

"To je filozofija duboko ukorenjena u više evropskih zemalja, još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali je neophodno suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu", rekao je Lavrov.

Članovi Predsednistva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, bojkotovali su susret sa Lavrovim, obrazlažući to time da ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

Lavrov boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, a prethodno je sa predsednikom Vučićem prisustvovao ceremoniji paljenja "Večne vatre" na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, a zatim su posetili Hram Svetog Save.

Lavrov se prethodno sastao i sa Selakovićem i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...