pratite

LAVROV U BEOGRADU: Kakve su poruke ove posete? Bojan Bilbija i Ivana Marić u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Šta možemo očekivati nakon posete Ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu? Koje su glavne poruke posete Lavrova BiH?

Gost Usijanja dana večeras od 19:30 na Kurir televiziji Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika i Ivana Marić politička analitičarka iz Sarajeva.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Ovaj put se pokazala druga strana i želi se reći da Rusija usmerava politiku BiH, više je tu RS nego BiH. Promenjena je politika Rusije prema BiH. U jednom danu smo imali izjavu Bajdena i posetu Lavrova i vidimo da se preko nas u neku ruku prelamaju interesi velikih sila, rekla je Ivana Marić.

- Ovo je očigledno poruka Kremlja koja pokazuje stav Moskve. Ništa to nije spektakularno. Ali kada vi šefu diplomatije Rusije kažete da ne želite da se vidite, to nije neuobičajeno i pokazuje vašu nepristojnost. To je pre svega posledica izbora Komšića kao predstavnika hrvatskog naroda, kaže Bilbija.

Usijanje
foto: Kurir Televizija, Printscreen

- Problem u BiH su korumpirani političai na svim stranama. Dodik se pravi da sprečava put u NATO koji je sam inicirao. Pitam se da li bi Lavrov bio primljen u Srbiji kad bi posetio Kosovo, kaže Marić.

- Da su oni unapred rekli da će bojkotovati Lavrova on onda ne bi ni došao. Alki nije prikladna paralela sa Kosovom. Lavrov je i u Beogradu preneo neke važne vesti, a ne treba da zaboravimo da je Rusija jedna od država koja je potpisala stvaranja današnje BiH, kaže Bilbija.

- Dejton se ne može promeniti bez saglasnosti tri narodan, a ljudi iz RS su u udređenom trenutku pristali da prenesu neke nadležnosti. Ali sve tri strane koriste probleme radi izbora. MI smo ovde navikli na igrarije, da oni tako dobijaju izbore a da ništa ne urade za građane, kaže Marić.

- U BiH stalno idu đonom jedni nas druge i to me brine, mislim da bi bošnjački predstavnici kenuli u smanjenje ovlašćenja RS. Oni što je činjenica da su RS ukinuta 60-tak ovlašćenja, ukljuučujući i vojsku. U budućnosti bi neki da to još da smanje, kaže Bilbija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track