Najnovije vesti

FABRICI PONOVIO: Nedvosmislena posvećenost EU pristupnom procesu Srbije
Foto: Beta/Miloš Miškov

NA SASTANKU UČESTVOVAO I MINISTAR SELAKOVIĆ

FABRICI PONOVIO: Nedvosmislena posvećenost EU pristupnom procesu Srbije

Politika

Služba Media EU info je saopštila da je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, danas "još jednom potvrdio nedvosmislenu posvećenost EU pristupnom procesu Srbije i solidarnost Unije u ovim teškim vremenima izazvanim kovidom 19".

Fabrici je to rekao na onlajn-sastanku sa ambasadorim zemalja članica, kojem se, kako se u saopštenju navodi, na poziv Fabricija priključio i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković i izložio prioritete spoljne politike Srbije.

Šef srpske diplomatije, piše u tekstu Media EU info, istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.

Ministar je ukazao da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju, te se "nada da će dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu", prenela je EU iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju Media EU info piše da je ambasador Fabrici "izrazio zadovoljstvo zbog jasne posvećenosti ministra procesu evropskih integracija kao ključnom aspektu spoljne politike koji ima presudni značaj za stabilnost u regionu i za dijalog sa Prištinom koji se odvija pod okriljem EU".

Fabrici je "naročito istakao podstrek koji EU pruža postepenom usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, kao i promociji dijaloga o pitanjima spoljne i bezbednosne politike u cilju promovisanja multilateralizma i međunarodnog sistema koji se zasniva na pravilima".

Ambasador Fabrici je, piše u saopštenju, "takođe naglasio da Srbija već igra ulogu važnog partnera u spoljnopolitičkim i bezbednosnim misijama EU te da učestvuje u zajedničkom Mehanizmu EU za civilnu zaštitu".

Šef Delegacije EU je "zahvalio ministru Selakoviću na posvećenosti Srbije dijalogu između Beograda i Prištine u cilju pronalaženja rešenja za sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum kojim će biti rešena sva otvorena pitanja".

"Ministar i ambasadori su jedni drugima poželeli spokojnu proslavu predstojećih praznika i složili se da nastave blisku saradnju i u narednoj godini", piše na kraju saopštenja službe Media EU info.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...