SELAKOVIĆ DANAS U MAĐARSKOJ: Posetu započeo sastankom sa ministrom Sijartom
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

susret u budimpešti

SELAKOVIĆ DANAS U MAĐARSKOJ: Posetu započeo sastankom sa ministrom Sijartom

Politika -

BUDIMPEŠTA - Šef srpske diplomatije Nikola Selaković započeo je danas zvaničnu posetu Mađarskoj sastankom sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine te zemlje Peterom Sijartom.

Nakon tet-a-tet susreta i sastanka delegacija u širem formatu, dvojica ministara potpisaće Memorandum o razumevanju o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništva, a potom će se obratiti medijima.

Tokom dana, Selaković će imati sastanak i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Selakovih će posetiti i sedište Dunavske komisije gde će imati susret sa novim rukovodstvom te međunarodne organizacije dunavskih zemalja.

Tokom boravka u Mađarskoj, ministar Selaković sastaće se i s predstavnicima Saveza Srba u Mađarskoj i srpske nacionalne manjine u mađarskom parlamentu, a predviđena je i poseta srpskoj obrazovnoj instituciji "Nikola Tesla" u Budimpešti.

Ministar Selaković će posetiti i sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve u Sentandreji, gde će se sastati sa vladikom budimskim Lukijanom.

Srpske i mađarske diplomate pod istim krovom

Memorandumom o razumevanju o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništva, koji je danas u Budimpešti potpisan između ministarstva spoljnih poslova Srbije i Mađarske, biće omogućeno da srpske i mađarske diplomate borave i rade pod jednim krovom.

To je izjavio šef srpske diplomatije Nikola Selaković nakon potpisivanja Memoranduma sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, i poručio da je to odnos vrhunskog poverenja dve zemlje.

"Memorandum koji smo danas potpisali će omogućiti srpskoj diplomatiji da bude prisutna u onim državma u kojima Mađarska ima diplomatsko-konzularna predstavništva i omogućiti mađarskoj diplomatiji da budu pristuni tamo gde imamo svoje ambasade, a oni nemaju", objasnio je Selaković.

Izrazio je nadu da će uskoro, na šestoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske, biti potpisan prvi Aneks koji će omogućiti sprovođenje tog Memoranduma. "Naše diplomate će boraviti pod istim krovom, radiće zajedno, družiće se, i to će sigurno dovesti do bolje saradnje dve države, a ono što je još sigurnije do jedne bratske i kolegijalne sradnje između dva ministarstava", zaključio je Selaković.

Mađarska podržava svoje kompanije da ulažu u Srbiju

Selaković je izjavio da će Mađarska sa 130 miliona evra podržati ulaganje 24 mađarske kompanije u Srbiju i dodao da taj novac neće otići samo u Vojvodinu, već i južno od Save i Dunava. Na zajedničkoj konferenciji za medije sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Budimpešti, Selaković je zahvalio Mađarskoj što daje impuls svojim kompanijama da ulažu na srpskom tržištu i istakao da će to još dodatno ojačati privrednu saradnju dve zemlje.

Posebnu zahvalnost šef srpske diplomatije uputio je Mađarskoj zbog podrške našoj zemlji u evropskim integracijama i naglasio da se danas glas Srbije, preko Mađarske, u Briselu mnogo jače čuje nego ranije. "Kada jednoga dana Srbija i formalno postane deo evropske porodice, kao što istorijski jeste, jednu od najvećih zahvalnosti za to Srbija će dugovati upravo Mađarskoj", podvukao je Selaković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track