ANA BRNABIĆ: Prve količine vakcina stižu do kraja godine, prvo Fajzerove, a nadamo se i ruske i kineske
Foto: Printscreen Hit tvit

bitka sa koronom

ANA BRNABIĆ: Prve količine vakcina stižu do kraja godine, prvo Fajzerove, a nadamo se i ruske i kineske

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova, ali i da je problem zagađenja vazduha višedecenijski i da je vlada počela da radi na tome.

Brnabić je u emisiji tv Pink "Hit tvit" objasnila da Beograd nema dovoljno mernih stanica, poput drugih gradova Evrope, ali da je vlada počela da investira u tu oblast.

"Sve probleme rešavamo, uključujući i ovaj. Postavili smo kamen temeljac za još jedno postrojenje za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla, što je investicija od 187 miliona evra. Postrojenje za odsumporavanje u bloku A je već u toku, biće gotovo do početka 2023. godine. Kostolac smo završili. To su sve skupe investicije, od preko 600 miliona evra", rekla je Brnabić.

Ana Brnabić, Hit Tvit
foto: Printscreen Hit tvit

Ona je kao jedno od tri najbitnija poglavlja na putu ka EU izvdvojila i poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

"Za mene postoje tri ključna poglavlja. Jedno je najteže-35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, najkompleksnije je 23 koje se odnosi na vladavinu prava, a najskuplje je 27, koje se odnosi na životnu sredinu", rekla je Brnabić.

Predsednoca vlade je najavila i da će do kraja godine na Koridoru 10, odnosno na autoputu "Miloš veliki", biti pustena u rad tri punjača za električna vozila.

"Time želimo da postanemo deo panevropske mreže puteva i stimulišemo ljude da koriste električne automobile, a strance da znaju da mogu da prolaze sa svojim električnim vozilima kroz našu zemlju", rekla je Brnabić.

Prve količine vakcina stižu do kraja godine

Prve vakcine protiv korona virusa, za vakcinaciju stanovništva, stići će u Srbiju do kraja godine, izjavila je večeras premijerka Ana Brnabić i navela da će prvo stići Fajzerova vakcina, jer je sa tim proizvođačem Srbija prvo sklopila ugovor.

"Mi smo potpisali bilateralne ugovore sa Fajzerom, Sputnjikom V i sa kineskim Sinefarmom. Po planu isporuke deo vakcina očekujemo do kraja godine. Prvo Fajzerove. Nadam se da ćemo dobiti i vakcine od kineskih i ruskih partnera, a od januara i februara veće količine", rekla je Brnabić za tv PInk.

Ona je ocenila da je Srbija odradila dobar posao, jer nije bilo lako doći do proizvođača vakcina.

Ana Brnabić, Hit Tvit
foto: Printscreen Hit tvit

"Srbija je imala finansijsku moć da stane u red za vakcine i politički kredibilitet da razgovara sa proizvođačima. Mnoge zemlje nisu mogle da dođu do proizvođača. Do njih se dolazilo preko političkih kanala i veza. Najveći deo političke komunikacije je vodio predsednik Vučić", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će se u Srbiji proizvoditi ruska vakcina. premijerka je kazala da su razgovori o tome sa ruskom stranom u toku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track