ŠUT-KARTA! ZORANA MIHAJLOVIĆ IZBACUJE DANICU IZ NIS: Draškovićeva ostaje bez 771.000 dinara mesečno
Foto: BETA/Zoran Petrović, Dragana Udovičić

ODLAZAK

ŠUT-KARTA! ZORANA MIHAJLOVIĆ IZBACUJE DANICU IZ NIS: Draškovićeva ostaje bez 771.000 dinara mesečno

Politika -

Ministarstvo rudarstva i energetike, na čijem je čelu Mihajlovićeva, predložilo je da se iz Odbora direktora Naftne industrije Srbije promene svi srpski članovi jer su dugo na tim funkcijama, a nemaju nikakav učinak

Ministarstvo rudarstva i energetike, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, poslalo je prošle nedelje predlog da se iz Odbora direktora Naftne industrije Srbije (NIS) smene svi srpski članovi - Danica Drašković, Dragutin Matanović i Dejan Radenković, saznaje Kurir.

Pobesnela

- Taj dopis, predlog za smenu, otišao je prošle nedelje iz sekretarijata ministarstva. Zatraženo je da se sklone, zamene, svi srpski članovi u Odboru direktora NIS, a razlog za njihovu smenu jeste to što su neki od njih dugo na tim pozicijama, a nemaju nikakvog doprinosa - kaže izvor Kurira i dodaje:

- O ovom predlogu će se odlučivati ili sledeće nedelje, ili odmah posle Nove godine.

Ukoliko ovaj Mihajlovićkin predlog prođe, Vlada da zeleno svetlo za njihovu smenu, Ministarstvo energetike će potom predložiti nove članove, a onda se zakazuje Skupština NIS.

Iako je neizvesno da li će ova garnitura i biti smenjena u NIS, izvori Kurira navode da su se ove vesti proširile poput požara i došle i do pomenutih članova Odbora direktora.

- Dana Drašković je besna, odmah je počela da pljuje Mihajlovićku po gradu - dodaju naši izvori.

Draškovićeva je, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, član Odbora direktora NIS od 2014. i, zahvaljujući ovoj funkciji, ima mesečna primanja od čak 771.000 dinara. Na sajtu NIS, gde su biografije članova Odbora direktora, navodi se da je Draškovićeva na istoj funkciji bila i od aprila 2009. do juna 2013. i da je ponovo imenovana u junu 2014. To znači da je supruga lidera SPO u NIS čak 11 godina!

Zorana Mihajlović
foto: Privatna arhiva

Ni reči

Dragutin Matanović je, prema podacima Agencije, na ovoj funkciji godinu i po dana, a mesečna primanja su mu 6.670 evra. S druge strane, Dejan Radenković, nekadašnji poslanik SPS, u imovinskoj karti nije prikazao svoja primanja. On je samo naveo da je u Odboru direktora, ali nema podataka i koliko je plaćen na toj funkciji. Inače, zakon omogućava da funkcioner prijavi primanja Agenciji, a da iznos plate bude naveden u registru koji nije dostupan javnosti.

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da „niko nije u UO NIS, ili bilo koji drugi, došao zato što je mnogo lep i pametan, već zbog toga što na tim funkcijama predstavlja državu, ne nužno po stručnosti, već po političkom kriterijumu“.

- U tom kontekstu, ne verujem da Mihajlovićeva personalno ima toliku moć da može da kreira kadrovsku politiku, ona je samo ministar, a kadrovska politika je u nadležnosti Vlade - kaže Ninić, a na pitanje da li je Draškovićeva zaslužila toliko da traje na toj funkciji, ističe:

- Mislim da je jedan mandat dovoljan svakome ko je po tom ključu ušao u UO. Verovatno se Draškovićevoj osladilo.

Danica Drašković do zaključenja broja nije odgovorila na pitanje Kurira. Komentar nismo dobili ni od ministarke Zorane Mihajlović.

EVO ZAŠTO SE BRANI FOTELJA U NIS Uz ogromnu platu, i kartice za gorivo, reprezentacije...

Članovi Odbora direktora NIS, uz odličnu mesečnu apanažu, prema rečima jednog od izvora Kurira, imaju i karticu za gorivo, karticu za reprezentacije, ali i mogućnost da utiču na odluke iz oblasti društveno odgovornog poslovanja NIS. To znači da mogu da utiču na odluke da NIS bude donator raznih događaja.

- Novac može da se usmeri na različite aktivnosti, jer NIS bi taj novac svakako potrošio, samo ste vi ovde u mogućnosti da trgujete uticajem - navodi izvor našeg lista.

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

25.12.2020.naslovna
foto: Kurir

Kurir / Katarina Blagović/ Foto: BETA, Dragana Udovičić

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

ANDRIJA MANDIĆ

ODVRATNO je što Krivokapić ima dilemu hoće li najpre u Beograd ili u Prištinu ZNA SE KOJA JE ZA SRBE PRVA ADRESA

SINOD SPC DONEO ODLUKU

Novi patrijarh bira se 18. februara

BEBA BAČENA U ĐUBRE! VOZAČ SANITETA

Kopao sam po kontejneru i čuo plač devojčice!

TIJANA MILENTIJEVIĆ O BATINAMA I ZLOSTAVLJANJU

Žena od sultana: Dečko me je maltretirao tri sata!

EKSKLUZIVNO! LJILJANA PEKIĆ ZA KURIR

Pekić nacionalista?! Zašto svi na svetu mogu da budu rodoljubi, a samo Srbi ne?

DANAS NE PROPUSTITE DVA POKLONA U KURIRU: Dobićete elastični zavoj i dodatak TV Ekran

Kurir je danas za sve čitaoce pripremio dva poklona - ELASTIČNI ZAVOJ i dodatak TV EKRAN.

Elastični zavoj je namenjen za spoljnu upotrebu i koristi se za previjanja zglobova i lečenje proširenih vena. Kako ovaj zavoj nije sterilan, nemojte ga stavljati na otvorenu ranu.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Anica Dobra: Kroz glumu istinu iznosim na scenu

Branislav Zeremski: „Kamiondžije“ su serija bez ružnih reči i psovki

Manja Grčić: Uživam u svakom trenutku dok vodim „Uranak“

Plus najave TV serija i najtačniji program.

poklon, elastični zavoj, TV Ekran
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track