MINISTAR VULIN: Bez političke stabilnosti nema nacionalne bezbednosti
Foto: MUP Srbije

MINISTAR VULIN: Bez političke stabilnosti nema nacionalne bezbednosti

Politika -

BEOGRAD - Nacionalna bezbednost Srbije može se sačuvati i unaprediti, ako se sačuvaju politička stabilnost, visoka nacionalna svest i svest o potrebi objedinjavanja i zaštiti srpskog naroda, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je na panelu u okviru onlajn konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije 2020 naveo da strategija ne samo MUP-a već čitavog srpskog društva treba da bude usmerena na očuvanje političke stabilnosti kao preduslova razvoja ekonomije i jačanja bezbednosnih struktura zemlje.

''Samo očuvanjem političke stabilnosti možemo da razvijamo zemlju u ekonomskm, bezbednosnom, diplomatskom i svakom drugom smislu, ali i da zaštimo Srbe gde god da žive. Svi smo svedoci da Srbiji ide bolje u ekonomiji, da imamo daleko nižu stopu nezaposlenosti i veći priliv stranih investicija, ali toga ne bi bilo bez suštinskog preduslova za razvoj ekonomije i za jačanje naših bezbednosnih struktura, a to je politička stabilnost'', rekao je Vulin.

Ocenio je da je cilj napada koji dolaze na Srbiju, a posebno na predsednika Aleksandra Vučića, da se naruši politička stabilnost zemlje, jer se, kako je naglasio, time narušava pozicija zemlje i njena sposobnost da ispuni svoje strateške ciljeve, zaštiti svoje interese i srpski narod gde god živi.

Vulin je kazao da sve ekonomski razvijene zemlje imaju snažnu nacionalnu svest i sposobnost nacije da se mobiliše i bude spremna da radi za svoju zemlju i svoj narod, uz ocenu da ekonomija bez snažne i nacionalno određene zemlje i bez patriotizma, teško može da bude uspešna i da funkcioniše.

''Srbija je od 2012.godine, kada je Vučić preuzeo odgovornost za upravljanje zemljom, prestala da se stidi sebe, prestala je da dopušta drugima da joj pišu istoriju, određuju koji su njeni interesi, šta će da radi, štiti i stvara, i od tog oporavka krenuo je i oporavak ekonomije i bezbednosnog sektora'', istakao je ministar.

Ukazao je da nacionalna bezbednost Srbije ne može da se posmatra iz perspektive samo jednog ministarstva ili jednog sektora i dodao da, osim Vojske Srbije, MUP-a, Vojno-bezbednosne agencije, Vojno-obaveštajne agencija, BIA-, o nacionalnoj bezbendosti mora da brine čitavo društvo.

''Nacionalna bezednost nisu samo te službe, već mnogo više od toga. To je ekonomija, naša organizacija, naš način života...'', naveo je Vulin.

Kako je rekao, dobrim delom nacionalna bezbednost je definisana odgovarajućim strateškim dokumentima koji su usvojeni proteklih godina u Skupštini Srbije.

Ukazao je da, između ostalog, naša strategija odbrane kaže da je svako ugrožavanje srpskog naroda, bez obzira gde živi, ugrožavanje bezbednosti Srbije.

Vulin je naveo da su svi sukobi na Balkanu počinjali tako što su, kako kaže, velike sile smatrale da je Srbija suviše slaba i da je vreme da se reši srpsko nacionalno pitanje.

''Nažalost, velike sile to pitanje rešavaju tako što će Srbe da umanje, državotvornu snagu njihove zemlje da iscrpe i nipošto ne dozvole ujedinjenje. Ako nema ekonomske moći nema ni vojničke ni policijske bezbednosti, kao ni sposobnosti naših službi da se bore protiv terorizma, organizovanog kriminala i svega što naš život čini teškim'', rekao je Vulin.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track