NISAM VAM JA NUŠIĆEV LIK Žestok obračun ministarke Joksimović i Suljinog poslanika u parlamentu UVEDITE TO SEBI U VOKABULAR
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

skupština srbije

NISAM VAM JA NUŠIĆEV LIK Žestok obračun ministarke Joksimović i Suljinog poslanika u parlamentu UVEDITE TO SEBI U VOKABULAR

Politika -

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je u Skupštini Srbije tokom rasprave o zaključcima povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije polemisala sa više poslanika, a poslaniku Ujedinjene doline-SDA Sandžaka Enisu Imamoviću je rekla da nije supruga ministra pa da je oslovljava kao Nušićevog lika.

Imamović je govorio o položaju manjina u Srbiji i Joksimović se obratio sa "gospođo ministarka" na šta je reagovala.

- Imali ste jedan mizogeni nastup prema meni jer ste me oslovili "gospođom ministarkom". Ja nisam Nušićev lik jer nisam supruga ministra, nego sam ministar. Uvedite to sebi u vokabular - poručila mu je Joksimović.

O izveštaju Evropske komisije govorio je i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je na neki način kritikovao i samu Komisiju i zemlje članice, jer među njima, kako kaže, ima onih koji žele da zaustave Srbiju na evropskom putu.

- Da je izveštaj Evropske komisije tačan (nemačka kancelarka) Angela Merkel bi zabranila nemačkim investitorima da investiraju u Srbiju i ne bi 60.000 radnika bilo zaposleno u nemačkim kompanijama koje rade u Srbiji - rekao je Marković.

Navodeći da se opozicija žali na izborne uslove, Marković je upitao gde to ima da se u izbornoj godini smanji cenzus sa pet na tri odsto, te da se opozicija ponaša kao klub koji se takmičio u Prvoj super ligi, pa ispao u drugu, iz druge u zonu i na kraju odustao od takmičenja.

- A hoće da ima svoje delegate. Pa gde to na svetu ima - pitao je Marković.

Naveo je i da nije "evropejac" i da bez obzira na to jeste za ulazak Srbije u EU, ali bez novih ucena na svakih šest meseci.

Marković je rekao i da je 2008. sa Ivicom Dačićem napravio proevropsku vladu kad Joksimović "nije bila proevropski orijentisana".

- Nije ni bitno, ali smo mi napravili propevropsku vladu. Od tada su počeli da dolaze investitori u Srbiju. Moja kritika je išla prema onima koji su nam nešto obećavali, a lagali nas - rekao je poslanik i lider JS.

Joksimović je odgovorila da joj je drago što je čula Markovića koji je pokazao da postoji pluralizam u razmišljanjima o evropskim integracijama.

- Kad vas slušam imam utisak da ste vi kao nešto antievropski raspoloženi, a ja lično mislim da ste puno doprineli promociji evropske ideje time što su vam dobri domaćini i Beč i Paralija i svuda gde ste išli sa privrednicima. Mislim da je to bio pravi način i da ste vi u praksi pokazali da prepoznajete vrednost članstva u EU - rekla je Joksimović.

Jadranka Joksimović
foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka je dodala da je Marković, iako je bio kritičan u obraćanju, doprineo evropskoj ideji.

Odgovorila mu je i za to što je primetio da "nije bila proevropski raspoložena".

- Aludirali ste na moje članstvo u SRS, a podsetiću vas da je SNS nastala na polarizovanom odnosu unutar nekadašnje SRS oko prihvatanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Oni koji su stvorili SNS su bili za prihvatanje SSP-a. Vučić i SNS su od 2014. uradili više za evropsku budućnost Srbije nego za 10-12 godina proevropske retorike onih koji su tada bili na vlasti, a koja nijednu ozbiljnu reformu suštinski nisu započeli - rekla je Joksimović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track