VUČIĆ: Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji za Srbiju u 2021. godini
Foto: Zorana Jevtić

SRBIJA IMA TRI CILJA

VUČIĆ: Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji za Srbiju u 2021. godini

Politika -

Ostvarenje tog ambicioznog zadatka neće biti jednostavno, ali je zajedničkim radom s Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane, poručio predsednik na novogodišnjoj konferenciji

Najvažniji interesi i ciljevi Srbije u predstojećoj godini su očuvanje mira i stabilnosti, briga o zdravlju građana i dalje poboljšanje životnog standarda, rekao je predsednik Aleksandar Vučić juče na novogodišnjoj konferenciji za medije. On je poručio da je Srbija zacrtala velike, ambiciozne ciljeve za 2021. godinu, uprkos teškim i složenim i međunarodnim i regionalnim prilikama, te će nastojati da sačuva u potpunosti mir i stabilnost u regionu i našoj zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa. - Imajući u vidu značajno promenjene spoljnopolitičke okolnosti, kao i donekle promenjene regionalne odnose, ostvarenje tog zadatka neće biti jednostavno, ali je zajedničkim radom s Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane. Kad govorimo o tome šta je drugi najvažniji cilj - to je, naravno, zdravlje građana, pobeda nad koronom i nastavak rada na unapređenju našeg zdravstvenog sistema - naglasio je Vučić.

Veće plate i penzije

Kako je naveo, treći cilj je dalje poboljšanje životnog standarda, kako podizanjem plata i penzija, tako i ulaganjem u čistiji vazduh, bolje puteve, pruge i izgradnju mreže gasovoda. Predsednik je rekao da očekuje da sledeću godinu završimo sa stopom rasta od šest odsto, a da u isto vreme nivo javnog duga održimo na 60 odsto. - Ne smemo da ostavljamo našoj deci dugove i opterećenja, već moramo da domaćinski poslujemo. Cilj je da do kraja godine prosečne plate budu između 560 i 570 evra, dok bi to u Beogradu bilo oko 700 evra. Plate zdravstvenih radnika će biti od 1. januara povećane za pet odsto, za druge u javnom sektoru 3,5 odsto, i od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri Vojske Srbije dobiti povećanje od dodatnih 10 odsto. Što se penzija tiče, ide povećanje od 1. januara za 5,9 odsto i cilj je da pre kraja godine prosečna bude oko 270 evra, a težićemo i da nastavimo da povećavamo davanja za najstarije - najavio je Vučić i dodao da će minimalac biti povećan na više od 32.126 dinara, to jest za 6,6 odsto.

Predsednik je rekao i da očekuje sklapanje novog aranžmana sa MMF i najavio da bi kreditni rejting Srbije do kraja 2021. ili do početka 2022. trebalo da se podigne na investicioni, čime bi se izjednačila po rejtingu s najrazvijenijim zemljama EU.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Pobednička politika

- Srbija je u ovoj 2020. godini zemlja s najvećim rastom u Evropi. I u najgoroj varijanti, da iznosi minus jedan odsto, to je najbolji rezultat u Evropi. Ponosan sam što sam predsednik zemlje s takvim rezultatima - naglasio je Vučić.

Govoreći o spoljnoj politici, on je rekao da Srbija ostaje na kursu pobedničke politike - politike stabilnosti. - Ostajemo na putu evropskih integracija, brižljivo ćemo čuvati prijateljstvo s Rusijom i Kinom. Znam da nam nije lako, ali moraćemo da gradimo i prijateljstvo sa SAD. Nastavljamo s pobedničkom politikom, u kojoj je Srbija na prvom mestu, politikom zbog koje će Srbija i u naredne dve godine biti u prve tri zemlje u Evropi po stopi rasta - napomenuo je predsednik.

On je posebno istakao ulaganja u zdravstvo, podsetivši da su otvorene dve nove kovid bolnice i da se nastavlja sa obnavljanjem i gradnjom zdravstvenih objekata u celoj Srbiji.

Stižu vakcine

- I imunizaciju ćemo izvesti najbolje moguće. Imamo sve kapacitete. Očekujemo oko 77.000 „Fajzerovih“ vakcina u januaru, stizaće na svakih nedelju dana. To će biti dovoljno za stanovnike domova za stare, a očekujem da do kraja januara imunizujemo i radnike kovid centara i bolnica - najavio je Vučić, dodavši da bi prve količine ruske vakcine trebalo da stignu u Srbiju pre kraja godine.

Kako je napomenuo, pregovara se i s nekim zapadnim proizvođačima, ali i s Kinezima. Vučić je naglasio da smo ubedljivo prvi u regionu po broju hospitalizovanih na 100.000 stanovnika i da baš zato imamo malu smrtnost. - Ponosan sam na činjenicu da nam nisu nedostajali respiratori i lekovi. Sve što je bilo potrebno smo pronašli i kupovali. Uveren sam da ćemo i u narednom periodu, što se vakcina tiče, nastaviti isto tako. Niko sa zapadnog Balkana još uvek nema vakcine, a mi imamo. Drugi će ih imati tek u januaru - podsetio je Vučić.

On je precizirao da se nove pošiljke „Fajzerovih“ vakcina očekuju 4, 11, 18. i 25. januara. - Pregovaraćemo i s „Modernom“, „Džonsonom i Džonsonom“, ali i sa „Sinovakom“. Nadamo se da će nam Oliver Verhelji pomoći i da preko Kovaks programa brže dobijemo vakcine od EU - objasnio je on.

Nesreće koje su obeležile 2020. godinu TRI NAJGORE STVARI - KORONA, KORONA, KORONA

Sumirajući godinu za nama, predsednik je napravio top listu od tri najbolje i tri najgore stvari koje su se dogodile: - Ja sam srećan zbog izgradnje novih bolnica, isplatilo se to. Drugo mesto je deonica Preljina-Požega i pruga Beograd - Novi Sad. I treće, napredak radova u Beogradu na vodi, kao i početak izgradnje metroa, što će biti dobra vest. Takođe, činjenica da je Srbija prva po stopi rasta je ogroman rezultat. Što se tiče negativnih stvari, koronavirus! Korona, jer smo izgubili mnogo dobrih ljudi. Korona, zato što bi naš ekonomski rezultat bio još bolji da nije epidemije. Korona, zato što smo uništili normalan život i našim starima i mladima. Starima što smo ih vezali za kuću, a mladima što nisu imali slobodan i normalan život.

Ocena za Vladu Srbije MANJAK ENERGIJE KOD NEKIH MINISTARA

Ocenjujući rad Vlade, predsednik je rekao da je zadovoljan mnogim ministrima, dok određeni funkcioneri, kako je opisao, pokazuju manjak entuzijazma i energije. - Vlada je u teškim uslovima ostvarila dobre rezultate, iako uvek može bolje. S nekim ministrima, njihovim radom i angažmanom sam zadovoljniji. Negde mi se čini da postoji nedostatak energije. Vidim da ja imam manjak energije u odnosu na neke i zbog toga sam srećan - objasnio je on.

Laži iz Prištine NISMO PREKRŠILI BRISELSKI SPORAZUM

Vučić je odgovorio i na napade Meljize Haradinaj Stuble, ministarke spoljnih poslova tzv. države Kosovo, koja je optužila Srbiju da ne poštuje Briselski sporazum vakcinacijom na KiM: - To što kontrolišu administrativne prelaze ne znači da mogu da zaustave život. Nismo slali topove i tenkove, nego lekove i vakcine. Spremni smo da šaljemo i Albancima. Ali nemojte da kažete da smo nekog ugrozili. Naravno da ništa nismo prekršili iz Briselskog sporazuma.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Još jače protiv mafije USKORO VELIKA HAPŠENJA

Govoreći o korupciji i organizovanom kriminalu, predsednik je naglasio da se nastavlja borba sa svim kriminalnim strukturama u našoj zemlji i da će se još više pojačati. - Mene ništa nije sprečilo da ispunim dato obećanje, i ponosan sam što ne postoje karteli i povezanost velikog biznisa sa ljudima iz vlasti. Ne poznajem nikoga ko se obogatio sa 500 ili 600.000 evra, kao što je to bilo ranije... Ja se trudim da Srbija bude jača i bolja, i zato se smejem kad čujem kako se neko ugrađivao u cenu vakcina ili izgradnju bolnica - rekao je Vučić i najavio da će u narednim mesecima doći do hapšenja poznatih kriminalaca u našoj zemlji.

O ponašanju političkih protivnika OPOZICIJA NAVIJA ZA KORONU, A NE ZA LEKARE

Upitan o dijalogu sa opozicijom, Vučić je rekao da je on predsednik i da se bavi bitnijim pitanjima, kao i da nema smisla da razgovara s nekim ko ga poredi sa Hitlerom. On je potom obelodanio rezultate istraživanja javnog mnjenja koje mu je dostavljeno. - Imate ove tajkunske televizije na kojima se opozicijom nikada neće nazvati Šešelj ili Miloš Jovanović, nego samo jedan deo opozicije, neke stranke koje sve zajedno imaju pet do šest odsto. Bolje i da ne čitam koliko procenata imaju, svi zajedno. Napisali negde da korona neće srušiti Vučića. Na početku pandemije su pisali da me ništa brže neće oboriti od korone. Navijaju za propast Srbije. Navijaju da se potopi bolnica u Batajnici, da što više ljudi umre od korone. To im je sav program. Za razliku od njih, ja navijam za Srbiju i nastaviću da se borim za nju. Oni navijaju za koronu, a ne za lekare - poručio je Vučić.

naslovna 29.12.2020.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U KURIRU - DODATAK STARS! Zorannah na meti tviteraša: Bolje brini o silikonima u sebi nego o vakcini!

U novom broju dodatka Stars danas pročitajte: 13 godina od smrti učesnika "Velikog brata". Lazićkin brat Zvezdan priseća se nesreće - Zorica je predosetila smrt, rekla je dečku: Ja ću danas umreti! Zekina mama: Sine, ti si sa anđelima i u našim srcima. Tanja Obradović, svedok nesreće: Bili su željni uspeha, a dogodila se tragedija.

Popović se otvorio: dao Suzani 20.000 evra i poslao je u Tursku.

Zorannah na meti tviteraša: Bolje brini o silikonima u sebi nego o vakcini!

Intervju Sloba Radanović: Jelena i ja pravimo bebu čim prođe korona.

Preokret: Slađana Milošević oprostila bivšem batine.

Stars, Dodatak
foto: Promo

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track