ALBANCI KRŠE DOGOVOR IZ VAŠINGTONA Lažna država Kosovo ponovo traži prijem u Unesko
Foto: Profimedia

uveliko se pripremaju

ALBANCI KRŠE DOGOVOR IZ VAŠINGTONA Lažna država Kosovo ponovo traži prijem u Unesko

Politika -

Ministarka kulture u odlazećoj vladi lažne države Kosova Vljora Dumoši izjavila je danas da će uskoro biti pripremljena sva potrebna dokumenta za prijavu u Unesko.

Dumoši je naglasila da je pristupanje toj organizaciji političko pitanje i dodala da se nada da će Priština uz pomoć "međunarodnih partnera" da prođe kroz taj proces.

- Na moje veliko insistiranje započeli smo sa spiskom duhovnog nasleđa kako bismo istakli naš najlepši deo i napravili njihov dosije. Moramo da se pripremimo kao Kosovo za prijavu za Unesko. Prošli put za vrlo malo glasova nismo ušli, ali dobili smo dobru lekciju da kao institucije iznutra moramo da se angažujemo da pomerimo proces napred - rekla je Dumoši prištinskim medijima.

Uverena je da će vrlo brzo da pripreme sve dosijee i proslediti ih Unesku.

- To je takođe političko pitanje i želela bih da internacionalci pomognu u ovom procesu kao Kosovu sa bogatim kulturnim nasleđem - navela je Dumoši.

Sporazumom Beograda i Prištine, koji je potpisan početkom septembra prošle godine u Vašingtonu, podsetimo, predviđeno je da lažna država narednih godinu dana neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama dok Beograd na isti period obustavlja kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track