JOVANOVIĆ (DSS) ZALAŽE SE ZA REDOVNI VOJNI ROK: Ojačalo bi odbrambeni sistem! A evo kako je Miloš izgledao kao vojnik (FOTO)
Foto: Kurir

predsednik dss

JOVANOVIĆ (DSS) ZALAŽE SE ZA REDOVNI VOJNI ROK: Ojačalo bi odbrambeni sistem! A evo kako je Miloš izgledao kao vojnik (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik DSS Miloš Jovanović saglasan je sa idejom vraćanja služenja vojnog roka, koja se poslednjih dana pominje u javnosti, a kao argumente navodi da bi se time ojačao sistem odbrane Srbije i osnažila nezavisnost.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da nije slučajno da države Evrope koje su vojno neutralne i nisu članice NATO poput Austrije, Švajcarske, Finske ili Švedske, imaju obavezno služenje vojnog roka, smatrajući ga jednom od glavnih garancija bezbednosti svojih država.

U tom smislu, za njega nema dileme da bi ponovno uvođenje ročnog sastava ojačalo sistem odbrane Srbije čime bi se u istoj meri osnažila nezavisnost zemlje i mogućnost da u miru očuva svoje nacionalne interese.

Ova odluka je za Srbiju, tim pre značajna, što se zemlja još uvek nalazi u nedovoljno stabilnom geopolitičkom okruženju, dodao je Jovanović.

"I ova činjenica je zapravo od presudnog značaja - koliko god bi vraćanje ročnog sastava prouzrokovalo odrđene troškove, koji se mahom tiču potrebne logističke podrške, svaka investicija u domenu odbrane, odnosno bezbednosti, nužno se višestruko isplati, jer ništa nikada nije skuplje od gubitka mira, o čemu svedoči i naša bliža istorija", naveo je Jovanović.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je pre par danas da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka, ali je istakao da odluka o tome neće biti brzopleto doneta, jer je važno da se čuju svi argumenti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track