NEMAČKA BIRA NASLEDNIKA ANGELE MERKEL: Nenad Radičević i Branimir Đokić u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir

sve karte su u igri

NEMAČKA BIRA NASLEDNIKA ANGELE MERKEL: Nenad Radičević i Branimir Đokić u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Sredinom januara nemački demohrišćani biraju novog predsednika koji će zameniti i Angelu Merkel kao predvodnicu CDU na izborima za Bundestag ove jeseni.

U trci su tri kandidata, ali je daleko interesantnije to što ni CDU nema više onako dominantnu podršku kao ranije i u razbijenoj politici duopola levice i desnice niko više ne može da kaže sa sigurnošću kako će izgledati nova vlada.

Sve karte su u igri, a šta to znači za Nemačku, šta za Evropsku uniju i odnose sa Sjedinjenim Državama posle pobede Džoa Bajdena i gde je u svemu tome Srbija, tema je večerašnjeg Usijanja dana u kojem gostuju Nenad Radičević, novinar u Berlinu i Branimir Đokić, spoljnopolitiči analitičar.

Usijanje
foto: Kurir

- Posle 15 godina odlazi sa funkcije ali osobe koje će je zameniti u CDU će voditi sličnu politiku. Najveće razlike će iti u unutrašnjoj politikci, ali ne mnogo. Dobro je za demokratiju da ona završi svoj četvrti mandat, kaže Đokić.

- Poprilično dobar rezultat u anketama CDU je zasluga Angele Merkel. Među tri kandidata za njeno mesto ne postoji jasan pobednik. Prvi je Frudrih Merc, napopularniji u CDU, drugi je Armin Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, on je blizak Merkelovoj,uvek je bio na njenoj strani u debatama, a treći je Norbert Rentgen, koji ima podršku u javnosti, kaže Radičevič.

Usijanje
foto: Kurir

- MI smo u vremenu kada klasične ideologije izumiru, zato cosijaldemokrate SPD nisu dale odgovor biračima oko nekih pitanja, i onda su počeli da podržavaju Merkel, tad je napravljena greška kad je bio Šreder. Sva trojica kandidata nalsednika Merkelove imaju dobre odnose sa Francuskoj, to je dobro za Evropu, kaže Đokić.

- Dolazak Bajdena značiće otopljavanje između SAD i Nemačke na rečima, ali ne i na delima. Svakako da će Bajden imati isti pogled na Severni tok kao i Tramp, kaže Radičević.

- Pitali su me zašto se toliko bavimo Nemačkom ako je ona regionalna sila, ali ona to jeste u regionu u kome mi živimo, oni žele da imaju konce u svojim rukama, ti vidimo po insistiranju na rešavanjima pitanja BiH i Kosova. Ako zeleni dođu kao partneri CDU na vlast očekujem mnogo veći pritisak na vlast u Beogradu, kaže Radičević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja