Najnovije vesti

ČESTITKE ZA DAN SRPSKE Dačić: Srbija čvrsto iza RS i za dobre odnose sa Sarajevom SELAKOVIĆ: Neraskidiva veza Srbije i RS
Foto: Youtube Printscreen

sveti stefan

ČESTITKE ZA DAN SRPSKE Dačić: Srbija čvrsto iza RS i za dobre odnose sa Sarajevom SELAKOVIĆ: Neraskidiva veza Srbije i RS

Politika

BEOGRAD - Predsednik mSkupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je danas 9. januar, Dan Republike Srpske koja je, kako je rekao, istorijsko dostignuće srpskog naroda kao prvog srpskog entiteta međunarodno priznatog preko Drine.

"Ante Pavelić planirao je da BanjaLuka bude glavni grad NDH, danas je ona glavna Republike Srpske", podsetio je Dačić i dodao da se Dejtonski sporazum koji je i mirovni mora čuvati, jer se time čuva mir.

On je za tv Pink naglasio da Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske razvijajući specijalne odnose a da je interes da budu dobri odnosi i sa Sarajevom i BiH u celini.

Ocenio da stare želje o primeni principa islamske države kojih ima i danas ne treba skrivati kroz plašt građanske države kao što to čine danas neki faktori u Sarajevu. "Bosna i Hercegovina postoji samo kao država ravnopravnih naroda", poručio je Dačić.

Čestitke stižu sa svih strana

Brojni srpski zvaničnici uputili su danas čestitlke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država, ali da "Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih". "Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije", poručio je Selaković i dodao da su Srbija i Republika Srpska bile i ostaće neraskidivo vezane u predstojećim godinama, te da očekuje da će intenzivno i predano sarađivati na izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona. 

- Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih", poručio je Selaković.

zastava Republike Srpske, Republika Srpska
foto: Shutterstock

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je svim Srbima 9. januar - Dan Republike Srpske i poručio da je dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe. Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Zato je, smatra on, očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

"Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje", naveo je u čestitki Vulin.

Vulin je naglasio i da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bile bliže i jedinstvenije zahvaljujući iskrenom i upornom nastojanju Aleksandra Vučića da se Republika Srpska unaprijedi i ojača.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske, uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti.

Dodao je "da smo i u vremenu izazova u kojem se ceo svet našao pokazali od čega smo satkani kao narod i da je sloga i zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati".

"Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da nastavimo plodotvornu saradnju Srbije i Republike Srpske kao dela BiH u svim oblastima koja može samo da doprinese jačanju celog regiona na mapi sveta", naveo je u Ružić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitku povodom Dana Republike Srpske uputio je preko društvene mreže Tviter. "U vreme dok se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima, važno je da negujemo saradnju i zajedništvo, gradimo temelje za mir i ekonomski prosperitet i čuvamo svoj identitet, što najbolje zna i naš narod na Kosovu i Metohiji koji je uvek uz vas", poručio je Petković.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, čestitajući u ime svih Srba sa Kosova i Metohije i u lično ime, istiakao je da "iako zbog epidemije ove godine nismo u mogućnosti da budemo sa vama, radost današnjeg dana obasjava i raduje svakog Srbina ma gde živeo".

U godinama koje dolaze moramo nastaviti da negujemo naše neraskidive bratske i duhovne veze, čuvamo naš jedinstveni identitet i našu veru, i nastavimo da sarađujemo kao i do sada. Srbi širom ovih prostora znaju koliko je vaše srce veliko i koliko su svakodnevna pomoć i reči podrške značajni za opstanak naroda na ovim prostorima. Naša bratska ljubav i povezanost su nemerljivi i neraskidivi, naveo je Rakić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...