ŠPIJUNIRANJE SRBIJE: Obaveštajci MI6, CIA, hrvatski i albanski agenti motre na svaki potez Vučića, Dodika, Dačića
Foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić, Dado Đilas, Shutterstock

Vršljanje stranaca

ŠPIJUNIRANJE SRBIJE: Obaveštajci MI6, CIA, hrvatski i albanski agenti motre na svaki potez Vučića, Dodika, Dačića

Politika -

Inostrane službe pojačale aktivnosti u Srbiji. Naša država im je, kažu bezbednosni stručnjaci, interesantna zbog odlučne politike odbrane suvereniteta i zavidnog međunarodnog položaja

Strane obaveštajne službe pojačale su u ovom periodu svoje aktivnosti u Srbiji, a poseban doprinos najmoćnijim silama pružaju agencije zemalja u regionu, upozoravaju bezbednosni stručnjaci. Predsednik Aleksandar Vučić, ali i ostali predstavnici državnog vrha Srbije su, zbog odlučne politike odbrane suvereniteta i zavidnog međunarodnog položaja države, posebno interesantni agenturama u neposrednom susedstvu. Obaveštajni rad službi Hrvatske, BiH, Albanije i drugih iz regiona, koji je uperen ka Srbiji, pokušava da zadovolji interese i ciljeve velikih svetskih igrača, pre svih američke CIA i britanskog MI6, kažu sagovornici Kurira. Ovim službama je, dodaju oni, posebno zanimljiv rad predsednika Vučića, ali i šefa Skupštine Ivice Dačića, pojedinih članova Vlade, kao i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Hibridni rat

Pukovnik KOS u penziji Ljuban Karan objašnjava da su kosovska i albanska tajna služba neskrivene ekspoziture CIA, dok je hrvatska, koja važi za najjaču u regionu, samo uklopila svoje interese s interesima američke agencije. - Britanski MI6 se praktično uselio u bosansku tajnu službu i svoje aktivnosti orijentišu isključivo protiv Republike Srpske, pa su im meta lideri i RS i Srbije, Vučić svakako. U Srbiji se vodi hibridni rat, s ciljem da se naša država politički usmeri prema strateškim ciljevima najmoćnijih sila sveta. Sasvim je sigurno da možemo očekivati pojačan intenzitet hibridnog rata, jer je na scenu stupila nova američka garnitura, kojoj se interesi poklapaju s albanskim. Probudile su se snage koje žele da se poslovi na Balkanu završe. Pošto ne postoji opcija vojne intervencije, obaveštajni rad je glavno oružje za promenu političke orijentacije Srbije. Motivi su jasni i tiču se odustajanja od vojne neutralnosti, priznanja Kosova, pristajanja na unitarnu BiH i nestanak Republike Srpske - upozorava Karan.

Orhan Dragaš
Orhan Dragašfoto: Privatna arhiva

Odlučujući uticaj

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš napominje da su obaveštajne službe najuticajnijih zemalja sveta tradicionalno veoma aktivne na Balkanu, iako se njihov fokus s vremenom menja. Kako napominje, njihov rad je konstantno uperen na ekstremističke i terorističke aktivnosti. - Što se tiče drugih obaveštajnih aktivnosti, ne treba da bežimo od činjenice da je Srbija veoma interesantna za službe velikih zemalja, jer to je prirodno za državu koja ima odlučujući politički i ekonomski uticaj u regionu, za državu čija je ekonomija u rastu i njene odluke imaju implikacije na bliže i dalje okruženje. Zato su ovde aktivne i ruske, američke, nemačke, britanske, francuske obaveštajne službe, koje nastoje da pomognu u ostvarenju interesa svojih zemalja na ovom području. Ali svakako i regionalne službe kao što su hrvatske, albanske, pa čak i službe BiH. Srbija ne treba da brine što strane obaveštajne službe deluju na njenoj teritoriji, sve dok naše domaće bezbednosne službe rade svoj posao i štite interese naše zemlje, a to je, po mom dubokom uverenju, i sada slučaj - ocenjuje Dragaš.

Prisluškivanje predsednika Vučića UPLETEN I STRANI FAKTOR

Početak 2021. godine obeležava afera u kojoj je predsednik Aleksandar Vučić objavio da je prisluškivan godinu i po dana i da je došao do snimaka svojih telefonskih razgovora. Vučić je rekao da „nema sumnje da je i deo stranog faktora upleten“ u njegovo prisluškivanje, dodajući da ne krivi strance, „kada su pre svega zamešali naši“. - Evo, procurilo je do mene, jer je bilo časnih policajaca koji su mi to doneli - izjavio on.

I ministar policije Aleksandar Vulin smatra da istraga mora da ispita i eventualnu ulogu stranih faktora u ovoj aferi. - Prisluškivali su ga iz političkih razloga. Moramo videti koji su to politički razlozi i da li postoji i inostrani faktor u prisluškivanju - rekao je Vulin ovih dana.

štampano izdanje, 11.1.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U DNEVNIM NOVINAMA KURIR: Lepak za miševe

Oslobodite se kućnih štetočina pomoću poklona u Kuriru.

Danas ćete uz dnevne novine dobiti lepak za miševe.

Pogodan je i za pacove i insekte. Lepak je postavljen na kartonsku podlogu, samo ga izvadite iz zaštitnog pakovanja i postavite na mesto koje želite.

Uhvaćene glodare i insekte nakon što budu uhvaćeni samo odstranite iz vašeg doma zajedno s lepkom.

Lepak za miševe
foto: Promo

Čitajte KURIR!

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track