UGLEDNI AMERIČKI PROFESOR PODRŽAO SRBE: Centralizacija BiH i rušenje Dejtonskog sporazuma destabilizuju tu državu
Foto: Profimedia / GERARD JULIEN/ AFP

Robert Hajden sa Univerziteta u Pitsburgu

UGLEDNI AMERIČKI PROFESOR PODRŽAO SRBE: Centralizacija BiH i rušenje Dejtonskog sporazuma destabilizuju tu državu

Politika -

Američki profesor antropologije, prava i međunarodnih odnosa Robert Hajden sa Univerziteta u Pitsburgu, smatra da nisu opravdani predlozi sa zapada o centralizaciji Bosne i Hercegovine.

"Kao što i priliči uspešnom mirovnom sporazumu, Dejtonski sporazum iz novembra 1995. godine kojim je okončan bosanski rat obeležen je na njegovu dvadeset petu godišnjicu naletom međunarodnih konferencija. Čudno, iako je opšte priznato da je sporazum održao mir, većina poziva na radikalnu 'reviziju Dejtona', s obrazloženjem da su bosanske institucije previše glomazne, sklone korupciji i politički nepravedne prema manjinama. Još neobičnije, dato je mnogo predloga za rešavanje ovih problema demontiranjem samih struktura koje su donele i održavale mir. Umesto toga, snage NATO trebalo bi nametnuti Hrvatima i Srbima u Bosni, polovini stanovništva i većinu na 60 procenata njene teritorije, centralizovanu državu protiv koje su oni ratovali, tj. da bi je sprečili. Budući da nema naznaka da će mnogi Hrvati i Srbi to prihvatiti, NATO trupe će biti verovatno smatrane okupatorskom silom, ulogom koja nije dobro funkcionisala u Avganistanu ili Iraku", smatra profesor.

On ističe da je podela BiH na tri entiteta bila ključ, ne samo za okončanje rata, već i za održavanje mira.

Mnogi bosanski problemi, međutim, nisu posledica Dejtonskog sporazuma ili nepristupanja NATO, smatra profesor.

On je istakao da je, prema zvaničnim istraživanjima, korupcija u BiH manja nego u nekim državama članicama NATO pakta (Severna Makedonija i Albanija), a daleko manja nego u Iraku i Avganistanu, gde Hajden ističe da su dugotrajne američke okupacije dovele do manje održivih država nego što je BiH.

Profesor ističe i da se na popisu u BiH samo jedan odsto građana izjasnilo se kao nacionalno neutralni "Bosanci".

"Dejtonski ustav u suštini je ovu podeljenu kuću proglasio etažnom susvojinom, uprkos tome što su dva od tri stanara odbila suvlasništvo. Kondominijum se može nastaviti samo ako su ta dva stanara, Hrvati i Srbi iz BiH, zadovoljni što treći neće pokušati da preuzme njihove delove kuće. Većina predloga američkih analitičara za 'popravljanje Bosne' jesu da NATO pomogne Bošnjacima u takvom preuzimanju države, namećući centralizovanu vladu Hrvatima i Srbima. Teško je zamisliti bolji način za destabilizaciju Bosne. Još je teže naći opravdan razlog za takve predloge", piše profesor Hajden u tekstu za Nacionalni interes i zaključuje:

"Bosna nije takva kakva je zbog Dejtona; nego je Dejton takav kakav je zbog prirode bosanskog društva. Dejtonski sistem održava mir dvadeset i pet godina. Zašto sada destabilizovati Bosnu"?

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track