OČUVANJE TRADICIJE: Petković, Vučević i Linta čestitali Srpsku novu godinu
Foto: Kurir Televizija, screenshot

doček po julijanskom kalendaru

OČUVANJE TRADICIJE: Petković, Vučević i Linta čestitali Srpsku novu godinu

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, uputili su čestitke svim građanima koji večeras dočekuju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je svim Srpkinjama i Srbima širom sveta, posebno srpskom narodu na KiM, Pravoslavnu novu godinu, saopšteno je iz te kancelarije

Petković kaže da je taj praznik čuvar nacionalnog identiteta i da Pravoslavna Nova godina predstavlja naše obeležje, baš kao i naš jezik, pismo i bogata kulturna i verska baština.

Kako kaže, obeležavanje i čuvanje od zaborava praznika i narodne tradicije, istinski su zalog za buduće dane, a za srpski narod na Kosovu i Metohiji to je i način da očuva svoje postojanje, identitet i korene, a onda i da utemelji budućnost na "svetoj kosmetskoj zemlji".

"Imajući veru da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira, osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, ma gde da se nalazimo, svim Srbima i pravoslavnim hrišćanima želim dobro zdravlje, mnogo sreće, uspeha i radosti u svakom danu Nove godine", poručio je Petković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je svim pravoslavnim vernicima predstojeću Novu godinu navodeći da spoj dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, nastavlja svoju tradiciju.

Vučecić je naveo da je Pravoslavna Nova godina specifičnost podneblja u kojem živimo, a da se Novi Sad ponosi time što poštuje dva kalendara, što slavi dve nove godine.

"Činjenica je da smo mi multikulturalna i multikonfesionalna zajednica i nikada nećemo bežati od naših razlika. Nastavljamo i ove godine da negujemo tradiciju i da se ponosimo novosadskom i vojvođanskom raznorodnošću. To je deo naše kulture kojom se dičimo, koju treba uvek da negujemo i po kojoj smo prepoznatljivi u svetu", naveo je Vučević u čestitki.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je želje za uspešnu i zdravu Novu godinu svim građanima Republike Srbije i Republike Srpske koji je slave po julijanskom kalendaru, kao i svim Srbima koji žive u regionu i dijaspori.

Posebne čestike uputio je Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baniji koje je pogodio katastrofalni zemljotres.

"Želim svima u 2021. godini mnogo zdravlja, sreće, uspeha, napretka i radosti. Takođe, želim da u Novoj godini bude više sloge, solidarnosti i međusobnog razumevanja i da verno čuvamo naše običaje i tradiciju jer na taj način čuvamo naš nacionalni identitet", poželeo je Linta.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track