da doživi pravdu

POLICAJAC U PENZIJI TUŽIO NATO: Blagoje je oboleo od karcinoma, a sada samo ŽELI zdravlje i pravdu! (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Smrt zastavnika Marka Dijana, italijanskog vojnika, nekadašnjeg pripadnika NATO snaga na Kosovu i Metohiji, koji se godinama borio za istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje, otvorila je pitanje dokle se stiglo u Srbiji sa istragom o efektima korišćenja ovakve municije tokom agresije 1999. po zdravlje i životnu sredinu.

Prvih pet pilot tužbi protiv članica NATO snaga sa odštetnim zahtevima iduće sedmice biće podneto višim sudovima u našoj zemlji.

Pred sudovima u Vranju, Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu 20. januara biće podneto pet tužbi protiv NATO pakta kao organizacije i 16 članica koje su posredno ili neposredno učestvovale u bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije osiromašenim uranijumom.

Blagoje Šćekić, policajac u penziji koji je tokom bombardovanja živeo i radio na Kosovu i Metohiji, takođe je tužio NATO.

On se leči od karcinoma i ima dve želje: da bude zdrav i doživi pravdu. Blagoje Šćekić je radio kao policajac u Prištini od 1971. do bombordovanja 1999. godine.

Kako kaže, znali su da ih NATO bombarduje različitim projektilima, ali nisu znali da, ako ih i ne budu pogodili, mogu očekivati posledice.

"Nisam znao opasnost tog uranijuma do skoro, ali sam znao da se baca i iz kasetnih bombi. Mislim da je obolelo mnogo i stoke i ljudi", rekao je Blagoje za Kurir televiziju.

Kao i mnogi drugi i Blagoje je oboleo od kancera, a 2014. je operisan.

"Oboleo sam od tumora debelog creva. Bio je zloćudni tumor. Operisan sam, dobro je protekla operacija. Izlečen sam, ali sa opasnošću da može da se vrati. Sad pijem lekove, osam različitih vrsta", rekao nam je Blagoje.

Zbog svega što su preživeli Blagoje Šćekić i svi ostali, došlo je do odluke da pravdu potraže na sudu.

Blagoje kaže da novac nije njegov motiv, već pravda.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja