LIDER ZDRAVE SRBIJE MILAN STAMATOVIĆ ZA KURIR: Đilas me je oterao od sebe, on ne razume probleme građana!
Foto: Beta

Intervju

LIDER ZDRAVE SRBIJE MILAN STAMATOVIĆ ZA KURIR: Đilas me je oterao od sebe, on ne razume probleme građana!

Politika -

Umesto da me podrže, moje kolege su tražile od mene da bojkotujemo izbore na kojima smo bili uvereni da ćemo pobediti. Pa baš toliki mazohista nisam, poručio lider Zdrave Srbije

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije, preko noći je od uspešnog i rado viđenog saborca u opoziciji postao najomraženiji politički izdajnik. Beogradska opozicija nije mu oprostila što je prvu vožnju panoramskom gondolom na Zlatiboru ustupio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Stamatović u intervjuu za Kurir priznaje da su ga udari kolega iz Beograda i iznenadili i osvestili.

Kakve zaključke ste doneli posle burnih reakcija iz dela opozicije nakon otvaranje gondole na Zlatiboru, šta vam to govori o opozicionoj borbi u Srbiji?

Milan Stamatović
foto: Opština Čajetina

- I posle toliko uvreda na moj i račun mojih saradnika, Zdrava Srbija ostaje ono što je i pre toga bila: vladajuća stranka u Čajetini i opozicija svakom nerazumu, degradaciji, neslobodi, rasprodaji ili, ne dao Bog, izdaji Srbije, nezavisno od toga da li takvu politiku vodili sadašnja ili neka buduća vlast na državnom nivou. Ponajmanje sam očekivao ovakve udare od mojih beogradskih kolega iz nekadašnjeg Saveza za Srbiju, jer nisam ja napustio njih, nego su oni oterali nas od sebe, njihovim nerazumevanjem za probleme građana u provinciji.

Koje su glavne greške u opozicionoj borbi, odnosno šta kao lokalni lider zamerate opozicionim vođama u Beogradu?

Borko Stefanović, Vuk Jeremić, Dragan Đilas
foto: Kurir, Beta/armi

- Pre prošlih izbora, zahtevali smo da jedan od ključnih opozicionih zahteva bude razdvajanje "velikih" od "malih", lokalnih izbora. Jer, na lokalu se kandiduje poznat kandidat, vaš komšija, teme su životne, važne za običnog malog čoveka, i na njima je opozicija mogla da potraži svoju šansu. Umesto da nas podrže, moje kolege su tražile od mene da bojkotujemo izbore na kojima smo bili uvereni da ćemo pobediti?! Pa, baš toliki mazohista nisam! A koliko sam bio u pravu, pokazao je izborni rezultat: mi smo na Zlatiboru osvojili tri puta više glasova od naprednjaka.

Kao zagovornik teze da u politici nikad ne treba reći nikad, niste isključili mogućnost saradnje sa SNS? Koji su vaši uslovi za to, a koje uslove bi postavili naprednjaci?

- Ja ne govorim o koaliciji. Imajte u vidu da je Čajetina jedina opština u Srbiji u kojoj SNS nije na vlasti, nego Zdrava Srbija! Ali, mi smo, predsednik Republike i ja, kao predsednik Opštine, na Srpsku novu godinu, međusobno pružili ruku jedan drugom i prvi put iskreno razgovarali. Nadam se da to neće biti ni poslednji put, jer sve što je za dobro Srbije, imaće našu podršku, a suprostavićemo se svemu što ide na štetu naše zemlje. Ali, i posle toga, ja sam predsednik Zdrave Srbije koja ima stotinu odbornika u raznim opštinama i gradovima i svi su oni, osim u Čajetini, u statusu opozicije.

Zašto ste naglasili da je ministarka Zorana Mihajlović persona non grata na proslavama uspeha opstine Čajetina?

Zorana Mihajlović
foto: Zorana Jevtić

- Zato što su, zbog njenog pokušaja da privatnom investitoru praktično pokloni 2.213 hektara najskupljeg državnog zemljišta na Zlatiboru, ona i njeno tadašnje ministarstvo, pola decenija, vodili užasnu kampanju protiv opštine Čajetina, direktno opstruirajući izgradnju ove naše, najduže panoramske gondole na svetu.

Ivana Kljajić/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track