VULIN U SKUPŠTINI: Terorizam je globalni fenomen, Srbija razmeni oko 400 informacija godišnje s ruskim službama
Foto: MUP Srbije

za uspešnu borbu potrebna saradnja

VULIN U SKUPŠTINI: Terorizam je globalni fenomen, Srbija razmeni oko 400 informacija godišnje s ruskim službama

Politika -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je terorizam globalni fenomen sa kojim se možemo boriti samo tako što ćemo Republiku Srbiju staviti na mapu sveta i biti deo globalne borbe protiv ovog zla za čiju uspešnost je značajna saradnja i razmena informacija. Predstavljajući pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma, ministar Vulin je istakao da Ruska Federacija ima bogato iskustvo za poštovanje kada je u pitanju borba protiv terorizma, kao i da naše službe za tim znanjem i iskustvom ne zaostaju.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Ministar je precizirao da Sporazum treba da pruži osnovu daljeg jačanja i unapređenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, na sveobuhvatan način, kroz razmenu informacija o terorističkim grupama, njihovim vođama i članovima, o njihovim finansijskim sredstvima i načinima njihovog finansiranja, kao i razmenu informacija o vrstama oružja, municije i eksplozivnih sredstava koje koriste terorističke grupe.

Prema njegovim rečima, terorizam ne pogađa samo Srbiju ili Rusku Federaciju, ili neku od zemalja sveta pojedinačno, on se može pojaviti bilo gde i bilo kada i često terorističke organizacije svoja zlodela i zločine čine tamo gde se ne očekuje.

„Srbija je zemlja kroz koju se ukrštaju različiti putevi, a na tim putevima mnogi koji ne žele dobro, ne Srbiji, nego čitavom svetu mogu da se nađu i prođu. Zato je veoma važno za naše službe da uvek prikupljaju informacije o ovim licima i organizacijama i da budu spremne da te informacije podele“, rekao je ministar Vulin i objasnio da se informacije mogu razmenjivati po jasno predviđenoj proceduri, saopštio je MUP.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Istakavši dobru saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova sa gotovo svim službama iz bezbednosnog sektora Ruske Federacije, ministar Vulin je podsetio na veći broj sporazuma između srpskog i ruskog ministarstva unutrašnjih poslova u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, iregularnih migracija, readmisije, kao i u oblasti vanrednih situacija.

Prema njegovim rečima, posredstvom Interpola srpska policija sa ruskom razmeni na godišnjem nivou oko 400 informacija, a saradnja se odvija i kroz obuke koje doprinose podizanju stepena profesionalne obučenosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

„Imamo plodnu i bogatu saradnju i nema razloga da u tome stanemo, kao što nema razloga da ne sarađujemo sa bilo kojom partnerskom službom koja može da pomogne Srbiji da ostane bezbedno i sigurno mesto za život svakog od nas“, zaključio je ministar Vulin, koji je pozvao poslanike da u danu za glasanje podrže predloženi Sporazum.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track