SUSRET SA KOMANDANTOM KFORA: Stefanović o bezbednosti Srba na KiM
Foto: Ministarstvo odbrane

saradnja

SUSRET SA KOMANDANTOM KFORA: Stefanović o bezbednosti Srba na KiM

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom KFOR-a general-majorem Frankom Federićijem s kojim je razgovarao o bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.

Stefanović je zahvalio komandantu KFOR-a na zaštiti srpskog stanovništva i svetinja na KiM, a obe strane su potvrdile svoju posvećenost da se saradnja između Vojske Srbije i KFOR održi na profesionalnom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar je podsetio da prema Rezoluciji SB UN 1244, KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na KiM i da se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini.

Stefanović je ukazao i da se odgovornost za bezbednost na prostoru KiM ne može preneti na druge subjekte i istakao da je transformacija takozvanih kosovskih snaga bezbednosti za Srbiju apsolutno neprihvatljiva, s obzirom da, kako je naveo, to predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

Ministar je zatražio da KFOR održi neophodni nivo operativnih sposobnosti i naglasio da eventualna odluka o smanjivanju snaga treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

Stefanović je istakao i da je neophodno intenzivirati saradnju između Vojske Srbije i KFOR-a u borbi protiv terorizma i podsetio da na KiM, prema izveštajima međunarodnih organizacija, postoje ozbiljni problemi povratnika sa ratišta i radikalizacije što, kako je ocenio, predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track