DAČIĆ: Tanja Fajon više podržava Đilasa i Zelenovića nego njihovi iz koalicije
Foto: Kurir

Fajon stala na stranu opozicije

DAČIĆ: Tanja Fajon više podržava Đilasa i Zelenovića nego njihovi iz koalicije

Politika -

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaiju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon sama sebe diskreditovala za učešće u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, jer je stala na stranu opozicije.

- Ona (Tanja Fajon) više podržava Dragana Đilasa i Nebojšu Zelenovića nego njihovi iz koalicije - rekao je Dačić i dodao da evroposlanici treba da pomognu dijalog, a ne da se svrstavaju na nečiju stranu.

Kako kaže, Tanja Fajon se svrstavanjem na jednu strana sama diskreditovala. Navodi da veliki broj stranaka u Srbiji ne misli pozitivno o Tanji Fajon, da smatraju da nije objektivna i da navija za deo Đilasove opozicije i da zastupa njih u dijalogu.

On je ukazao da je Ketrin Ešton bila posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ali da se nikada nije moglo čuti da se svrstava na jednu stranu.

Tanja Fajon, 31.10.2019
foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dačić je naveo da će sledeće nedelje telefonski razgovarati sa predstavnikom EU Dejvidom Mekalisterom o tome kada će početi druga runda dijaloga, koji će biti format.

Podseća da je dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca dogovorila njegova prethodnica Maja Gojković. Kaže da je tada dogovoreno da druga faza dijaloga bude posle izbora pa do sledećih parlamentarnih izbora i da za to ima dovoljno vremena.

Dačić kaže da se zahtevi opozicije u Srbiji, kao što su paralelni uređivački timovi RTS-a, ministarstvo za izbore, teško mogu shvatiti ozbiljno, jer takva praksa ne postoji nigde.

- Evropske instutuije stalno ističu da nema pritiska na javni servis. Ovo je suprotno za šta se oni zalažu. Ministarstvo za izbore se nigde nije formiralo - rekao je on.

Fajon je izjavila da joj je Mekalister preneo da je Beograd tražio njeno izuzeće iz dijaloga i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel.

Dačić: Fajon može da bude posrednik u svađama u opoziciji

Možda bi Tanja Fajon, dok se ne nastavi međustranački dijalog, mogla da bude posrednik u svađama u opoziciji, "u kojoj ne vole očima da se gledaju", rekao je još Dačić.

On je tako odgovorio na kritike koje mu je uputio potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović da je zahtev za izuzeće tanje Fajon kao posrednika u međustranačkom dijalohu nastavak "prakse ućutkivanja" onih koji govore da su vlasti u Srbiji napustile evropski put.

- Pošto primećujem veliku nervozu kod Borka Stefanovica kako se neko usudio da kaže neku lošu reč o Tanji Fajon, iako dijalog još nije ni nastavljen, možda bi Tanja Fajon u međuvremenu mogla da bude posrednik u svađama u opoziciji, koji ne vole očima da se gledaju - naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je ocenio kao tragikomično da Stefanović njega optužuje da je upropastio SPS, kada su on i Djilas, Tadić, Jeremić, Živkovic, Lutovac i ostali, uništili "kamen na kamenu" Demokratske stranke, nekad vodeće u Srbiji.

- Kada je jedini put Borko Stefanović nastupio na parlamentarnim izborima 2016. godine, sa svojim imenom i prezimenom osvojio je celih 0,94 odsto, tek toliko da se zna - naveo je Dačić.

On je dodao da će o nastavku dijaloga tek razgovarati sa Dejvidom Mekalisterom, najverovatnije sledeće nedelje.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track