SLOVENAČKI LIST DELO NAM ODAO PRIZNANJE: Srbija pobednik na testu efikasnosti države, ima najveći broj vakcinisanih
Ilustracija, Foto: Shutterstock

najaktivniji na prostoru bivše jugoslavije

SLOVENAČKI LIST DELO NAM ODAO PRIZNANJE: Srbija pobednik na testu efikasnosti države, ima najveći broj vakcinisanih

Politika -

LJUBLJANA - Slovenački list Delo objavilo je danas da se poređenjem procesa napretka vakcinacije u zemljama bivše Jugoslavije došlo do iznenađujućeg pobednika - Srbije.

U tekstu pod naslovom "Srbija pobednik na testu efikasnosti države" slovenački list u štampanom izdanju prenosi da je broj vakcinisanih protiv korona virusa u Srbiji značajno veći nego u drugim državama regiona, a da jedine članice regiona koje su članice EU - Slovenija i Hrvatska, zaostaju za Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku masovne vakcinacije najavio da će Srbija pokušati da vakciniše 80 odsto stanovničtva, a na besplatnu vakcinaciju građani mogu da se prijave telefonom ili preko e-uprave i na raspolaganju imaju tri vakcine.

Kako list navodi, Crna Gora, BiH i Severna Makedonija još nemaju vakcine, a prve doze najavljuju tek u februaru.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tanjug/EPS/Danilo Mijatović

Takođe, ističe se, najviše vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika je u Srbiji.

"Da će vakcinacija brzo postati političko pitanje bilo je jasno već od najava od prošle godine da će prve doze Fajzer-Biontek biti dostupne do kraja 2020. Da je to zaista političko pitanje na svojoj koži dobro osećaju zemlje Zapadnog Balkana, koje se prilikom nabavke vakcina oslanjaju, pre svega, na svoje pregovaračke sposobnosti u neposrednim razgovorima sa proizvođačima i na kvote sistema Kovaks", piše Delo.

List navodi i da se kompletna administracija BiH pokazala krajnje neefikasnom, Severna Makedonija je još u pregovorima, a Crna Gora je odbila donaciju od 10.000 kineskih vakcina koje je ponudio grčki preduzetnik, inače vlasnik banke u toj zemlji i hotela na obali.

Veliki broj vakcina koje poseduje Srbija, kao i brojne prijateljske i rodbinske veze privukle su veliku broj Crnogoraca da odu u Srbiju i da se za 70 evra vakcinišu kineskom vakcinom.

Tekst se završava podatkom da je srpsko Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj sa ruskim proizvođačem vakcine Sputnjik V potpisalo protokol o pokretanju zajedničke proizvodnje u srpskom institutu Torlak.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track