VLADA SRBIJE DOBILA PRELAZNU OCENU - 2,45: Čista petica samo za Anu Brnabić
Foto: Damir Dervišagić

RAD ZA PRVIH STO DANA

VLADA SRBIJE DOBILA PRELAZNU OCENU - 2,45: Čista petica samo za Anu Brnabić

Politika -

Dobro su u prvih 100 dana Vlade, po oceni analitičara, prošli i čelnici resora policije, poljoprivrede, zdravlja, finansija, dok se novi ministri nisu baš proslavili

Vlada Srbije za svoj rad u prvih sto dana dobila je prelaznu ocenu, precizno - 2,45. Peticu kao vrata zaslužila je jedino premijerka Ana Brnabić, i to zbog uspostavljanja E-uprave, a jake četvorke zaslužili su sektori poljoprivrede, MUP, zdravlja, dok su neocenjena ostala mahom ministarstva u kojima su nova lica, poput građevinarstva i brige o porodici.

Usijanje, Jakša Šćekić
foto: Kurir

Ovako je za Kurir analizirao rad Vlade dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić, koji je svakog ministra pojedinačno ocenio na osnovu dosadašnjeg rada tokom ovih prvih sto dana.

- Glavni trener je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ministri samo rade na ispunjenju njegovih zamisli i planova. No, neki su i te kako uspešni u tome, dok pojedine niti vidimo u javnosti, niti znamo šta uopšte rade i čime se bave - rekao je Šćekić.

Ana Brnabić
foto: Nemanja Nikolić

Vezni igrač

Premijerka Ana Brnabić, po oceni Šćekića, zaslužila je čistu peticu.

- Cela ova vlada zavisi od ideja i napora da se sprovede ono što predsednik Vučić zamisli, a primijerka to jako dobro radi. Takođe, E-uprava je veliki plus za nju, pa sve i da ništa drugo nije uradila osim toga - zaslužuje peticu.

Četvorke su dobili ministri finansija, policije, poljoprivrede, zdravstva, ali i ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, koja je od novih kadrova u Vladi ubedljivo najbolje prošla.

- Vrlo sam iznenađen Vulinovom efikasnošću, polako se rešavaju i neka ubistva i dobro se pokazao kao izvršitelj zadataka. Nedimović je standardan, nema ni plusa ni minusa, radi, a nije imao ni velike uzlete ni padove, klasični vezni igrač koji ne daje golove, ali poboljšava učinak. Mali radi po projektnom zadatku koji je dobio i solidno vrti cifre, dobar je knjigovođa - navodi Jakšić i dodaje:

- Četvorku zaslužuje i Zlatibor Lončar. Mora ozbiljno da se istraži smrt 70 lekara, ali napravljene su dve bolnice, ide dobro vakcinacija... Gordana Čomić tek počinje i uigrava se. Ona ima problem što ju je opozicija stavila na stub srama jer je ušla u Vladu, ali ja imam velika očekivanja od nje.

Ko ima popust

Jakšić je četvorku dao resoru odbrane, a ocenu 4 na 3 Ministarstvu rudarstva. Trojke su dobili Nikola Selaković, Maja Gojković, Irena Vujović, Darija Kisić Tepavčević, Tatjana Matić, ali i Nenad Popović.

- U doba pandemije teško je baviti se prosvetom, te Ružić ima popust, ali mora pod hitno da razreši temu monopola nad udžbenicima. Zato njemu 2 na 3. A kad je reč o Jadranki Joksimović, bogami, to ministarstvo je za jedva prelaznu ocenu jer nismo otvorili nijedno novo poglavlje niti imenovali glavnog pregovarača. Znači, jedva dvojka - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Anđelka Atanasković je neprimetna. Momirović samo ide i šeta po Srbiji i viče šta će sve biti završeno. Novinar ne može da postane uspešan ministar, a Ratko Dmitrović je na toj poziciji samo zahvaljujući Spasu. Ne znam šta bih rekao ni za Vanju Udovičića, niti je šta radio, niti ga ima u javnosti. Večna dinastija Krkobabić - Milan Krkobabić će da preživi, kao i do sada, a kad je reč o Tončevu, ne znam šta on uopšte radi u Vladi.

ŠTA KAŽU MINISTRI

Siniša Mali, ministar finansija

Siniša Mali
foto: Zorana Jevtić

S obzirom na to da sam obavljao ovaj posao i u prethodnom sastavu vlade, zajedno sa istim timom ljudi, mi smo u prvih 100 dana nastavili brojne aktivnosti započete u prethodnom periodu. Tako je Skupština usvojila preko 40 zakona iz nadležnosti ministarstva, okončali smo proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, uspešno smo završili aranžman s MMF, potpisali više važnih dokumenata kojima se stvaraju uslovi za izgradnju metroa u Beogradu, kao i sporazum s vladom SAD... Ponosan sam na svoj tim, koji daje sve od sebe da u ovim izazovnim vremenima održimo stabilnost naše ekonomije i pomognemo građanima da imaju bolji kvalitet života.

Anđelka Atanasković, ministarka privrede

Anđelka Atanasković
foto: Youtube Printscreen

Zadovoljna sam radom resora kojim rukovodim u protekla tri meseca, ali to ne znači da ne treba da radimo još napornije, a sve za dobrobit privrede i životnog standarda građana, posebno u ovim izazovnim vremenima.

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju

Ratko Dmitrović
foto: Tamara Trajković

Moje ministarstvo je novo, što znači da nam je bio potreban jedan vremenski period za izradu osnovnih dokumenata, od sistematizacije do strukturne postavke i kadrovskog ekipiranja.

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije

Jadranka Joksimović
foto: Filip Plavčić

Uspela sam da za kratko vreme kroz nebrojeno sastanaka i dubinskog rada i komunikacije animiram držače članice i EK za ubrzanje pripreme predloga za primenu nove klasterske metodologije na naše pregovore.

Branko Ružić, ministar prosvete

Branko Ružić
foto: ministarstvo prosvete

Pretenciozno je da sam sebi dajem ocenu, ali uz dobar tim već za nekoliko meseci rada pokrenuli smo mnoga značajna pitanja. Primera radi, povratićemo status Srbije u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENKVA), izašli smo u javnost sa strategijom nauke, a vrlo brzo ćemo i sa strategijom celokupnog obrazovanja.

Novica Tončev, ministar bez portfelja

skupština, poslanici, hrana, jelovnik, Novica Tončev
foto: Dado Đilas

Moje angažovanje obeležila je borba za zdravlje građana, ali i za uspostavljanje redovnih životnih okolnosti nakon poplava koje su zadesile upravo ovakve opštine. Ponosan sam kako smo se snašli i šta smo sve za ovo vreme uradili.

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija

Tatjana Matić
foto: Ana Paunković

Ponosna sam na rezultate koji su u prvih 100 dana postignuti u ministarstvu. Uspeli smo da održimo stabilnost tržišta, da u uslovima pandemije zaustavimo bankrote u turizmu i pružimo osnovu za njegov oporavak, ali i dalji razvoj.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track