DUŠAN JANJIĆ U USIJANJU DANA O VANREDNIM IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Kurti viđen za pobedu! (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Printscreen

gost dušan janjić

DUŠAN JANJIĆ U USIJANJU DANA O VANREDNIM IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Kurti viđen za pobedu! (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Gost emisije Usijanje dana na Kurir televiziji, je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. Posle Tačijeve ostavke na funkciju predsednika i odlaska u Hag, gde je optužen za ratne zločine na Kosovu, čitav politički poredak se raspao. Pala je i vlada Avdulaha Hotija pa su vanredni izbori bili jedino rešenje.

Na njima će, ako je verovati istraživanjima javnog mnjenja, glatko pobediti pokret Samoopredeljenje na čijem je čelu Aljbin Kurti, koji zbog sudske presude od pre tri godine nema pravo da i sam bude poslanički kandidat. Ipak, godinu dana posle pada njegove vlade, on može da se vrati u premijersku stolicu.

usijanje
foto: Printscreen

To je najverovatniji scenario, ali ne bismo smeli da odbacimo i iznenađenja. Novi saziv parlamenta u Prištini trebalo bi da izabere naslednika Tačiju, a tu kao favorit figurira Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova. Ona trenutno obavlja funkciju predsednice skupštine i vršilac je dužnosti predsednice privremenih institucija, posle ostavke Tačija.

Bilo kako bilo, jasno je da je Haški sud za zločine OVK nevoljno glavni faktor izbora koji se održavaju u nedelju, 14.februara.

- Hotijeva vlada je pala zbog žalbe Kurtija, ali je činjenica da je početak rada Specijalnog suda izmenio političku scenu. MIslim da je to bilo izvan planova, Tači je mislio da će biti miran prelaz vlasti. Ali generacija OVK mora da ode, kaže Janjić.

usijanje
foto: Printscreen

- Šta možemo da očekujemo od dijaloga?

- Dijaloga nije ni bilo, ja ga ne vidim. Apsolutni prekid je trajao zbog taksi 18 meseci i mnogo je oštetio odnose, ali Kurti je usvojio princip reciprociteta, i Hotijeva vlada da bi ispoštovala uslov za nastavak dijaloga, Lajčak se pojavio, a Hotijeva vlada je privremeno zamzla takse i to je tako ostalo, ali taks enisu ukinute.

- Lajčak je uveo princip da ništa nije dogovoreno dok je sve dogovoreno. Vi možete da idete dotle po modelu Adenaruera da npr Kosovo uđe u UN, ali se u sporazumu mora navesto da to ne obavezuje Srbiju i da ne prejudicira pravni status. Ovakva formulacija se našla u Bajdenovom papiru spoljopolitičkih smernica, da se neće vršiti direktan pritisak na Srbiju da prizna.

- Ali neće sve to iči lako, zbog izbora na Kosovu i u Srbiji. Zajednička evropska politika nije konzistentna, a zato nije dobar Lajčakov princip.

usijanje
foto: Printscreen

- Razgovara se i o imovini, to i treba, i o drugim stvarima, sve je to dobra. Glavni problem je kad nemate saglasnost parlamenta na primer, potpišete nešto. Vašingtonski sporazum je rezultat napora Grenela, ali Bajdenova administracija je rekla da tu ima korisnih stvari.

Da li je Aljbin Kurti sledeći premijer?

- Još traje kampanja, ne zna se, postoje i drugi akteri. Srpska lista će ući u svaku vladu, da bi imali uticaj. Ne bi se iznenadio čak da on ne bude neophodan, jer njegov problem je da nema sigurnog partnera, mada ima podršku javnosti. Njegov program je obračun sa ratnom generacijom.

- Vljosa Osmani gađa istu publiku, ona će biti v.d. predsednik koji treba da da mandat. Ona će imati važnu ulogu u prenosu vlasti. Posle izbora moraju razmišljati o Kosovu posle ratne generacije, da upravljaju sobom. Ovo je test jer su prvi izbori bez učešća stranaca u ogranizaciji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track