ČEN BO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Radi se na isporuci novih doza kineske vakcine Srbiji!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

intervju nedelje

ČEN BO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Radi se na isporuci novih doza kineske vakcine Srbiji!

Politika -

U borbi protiv pandemije kovida 19 narod Kine i Srbije se međusobno razume, podržava i pomaže, kaže ambasadorka Kine u Beogradu

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo u ekskluzivnom intervjuu za Kurir kaže da je veoma srećna što kineski medicinski materijal i oprema, kao i vakcina, mogu da doprinesu borbi protiv pandemije koronavirusa u Srbiji. Ona otkriva da se, pored milion doza vakcina kineskog "Sinofarma" koje su stigle u Srbiju, uveliko radi na dogovoru o novoj isporuci. Govoreći o zajedničkim privrednim i infrastrukturnim projektima Srbije i Kine, naša sagovornica ocenjuje da sve to doprinosi ekonomskom oporavku dve zemlje.

Srbija je nabavila milion doza vakcina od Kine, što je malom broju evropskih država pošlo za rukom. Koliko ste zadovoljni saradnjom Srbije i Kine kada je reč o borbi protiv korone?

- U borbi protiv pandemije kovida 19 narod Kine i Srbije se međusobno razume, podržava i pomaže. Naš narod nikada neće zaboraviti kada su tokom najtežeg perioda borbe protiv epidemije u Vuhanu građani Srbije održali koncert u Beogradu u znak podrške. Tim kineskih medicinskih stručnjaka proveo je u Srbiji 82 dana i putovao širom zemlje kako bi sa srpskim medicinskim radnicima podelio iskustvo u prevenciji, kontroli i lečenju ove bolesti. Takođe smo veoma srećni što kineski medicinski materijal i oprema, kao i vakcina, mogu da doprinesu borbi protiv pandemije u Srbiji. Važan deo borbe protiv pandemije je i da se aktivno sprovodi praktična saradnja i podstiče ekonomski oporavak. Projekti saradnje na izgradnji infrastrukture između Kine i Srbije, poput izgradnje deonice auto-puta Preljina-Požega i železničke pruge na relaciji Beograd-Budimpešta, napreduju po planu. Železara HBIS u Smederevu i rudnik "Ciđin" u Boru nastavljaju sa normalnim radom i proizvodnjom. Projekti izgradnje fabrika kompanija "Linglong", "Mint", "Sjingju" i drugi kineski investicioni projekti ostvarili su aktivan napredak. Sve ovo je doprinelo ekonomskom oporavku naše dve zemlje.

Da li se uskoro može očekivati nova isporuka vakcina iz Kine?

- Koliko mi je poznato, timovi obe strane intenzivno rade na tome.

Kineska ekonomija je najbolje prošla u pandemiji koronavirusa, ostali su u velikom padu... Šta je u slučaju Kine bilo presudno kad je reč o očuvanju ekonomije?

- Kineska ekonomija je ostvarila rast od 2,3 odsto 2020. i očekuje se da će biti jedina velika ekonomija na svetu koja će ostvariti pozitivan rast. Kineski BDP dostigao je 101,6 hiljada milijardi juana, čime je BDP prvi put premašio 100 biliona juana. Kina je, takođe, po planu ostvarila cilj smanjenja siromaštva. Ove rezultate nije lako postići. Razloga je mnogo. Mislim da su tri najvažnija.

A to su...?

- Pre svega, da je epidemija efikasno i efektivno kontrolisana. Drugo, kineska vlada sprovodi makropolitike na naučan i precizan način, sprovodi strategiju "dvostruke cirkulacije", proširuje domaću potražnju i podiže nivo otvaranja prema svetu. Treće je da pod rukovodstvom Komunističke partije Kine čitav kineski narod vredno radi uprkos teškoćama.

Aleksandar Vučić, Čen Bo, ambasadorka Kine
foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Srbiji ste tačno dve godine. Koliko ste za to vreme stigli da upoznate našu zemlju? Šta ovde najviše volite, šta preporučujete prijateljima...?

- Prošle su dve godine otkako sam došla da radim u Srbiji ovog puta, ali moj kontakt sa Srbijom daleko duže traje. Devedesetih sam došla u Beograd da studiram i radim. Srbiju sam dobro upoznala i veoma mi je draga. Najdublji utisak ovog puta je da je tempo razvoja ubrzan, a da su moji prijatelji marljiviji nego ranije. Volim okruženje i hranu, ali najdraži su mi građani Srbije. Preporučujem svojim kineskim prijateljima da dođu u posetu Srbiji, ne samo da uživaju u prirodi i kulturnim atrakcijama već i da popiju kafu, ručaju i popričaju sa svojim prijateljima iz Srbije. Treba da osete sve gostoprimstvo, iskrenost i prijateljstvo prema kineskom narodu.

O kosovskom pitanju

Razumemo i podržavamo legitimne zahteve Srbije

Najavljuje se mogućnost nekih novih, inovativnih rešenja za kosovsko pitanje. Kakvo rešenje bi Kina podržala kad je reč o ovom problemu?

- Stav Kine o pitanju Kosova i Metohije je dosledan. Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Smatramo da u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i drugih relevantnih rezolucija SB dijalogom treba da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. Razumemo i podržavamo legitimne zahteve Srbije o pitanju Kosova i Metohije i cenimo njene napore u traženju rešenja putem dijaloga.

O važnom projektu za Beograd

Gradnja metroa će uspešno napredovati

Kineske i francuske kompanije gradiće beogradski metro, koji je vrlo važan projekat za Beograd. Da li je realno da prva linija bude gotova 2028. godine?

- Drago mi je što kineska preduzeća mogu da daju svoj doprinos u izgradnji beogradskog metroa. Vlada Srbije i vlast Grada Beograda aktivno podstiču projekat izgradnje metroa. I kineska i francuska kompanija imaju napredniju tehnologiju na svetu i bogato iskustvo u oblasti izgradnje metroa. Uverena sam da će projekat uspešno napredovati.

Kurir.rs/Boban Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track